Ekologiczne wyroby z bambusa mogą być toksyczne

Bambusowe wyroby są naturalne, więc wydają się bezpieczne. Niestety, niektóre z nich zawierają toksyczne związki, m.in., formaldehyd, które są szkodliwe dla zdrowia.

Bambusowe akcesoria kuchenne - wybieraj je rozważnie
Bambusowe akcesoria kuchenne - wybieraj je rozważnie123RF/PICSEL

Bambus jest modny - także dlatego, że uważamy go za surowiec naturalny i  ekologiczny. To prawda - surowy bambus praktycznie nie zawiera szkodliwych substancji, jakie mogły przeniknąć do niego z powietrza. Nie miał kiedy ich wchłonąć - ta roślina rośnie wyjątkowo szybko.

Jednak zanim bambusowe łodygi staną się artykułami przemysłowymi, przechodzą długi proces uzdatniania i produkcji. Po jego zakończeniu bywa, że po "ekologiczności" zostaje tylko dobre wspomnienie.

Za bezpieczne uważa się te produkty, które nie mają bezpośredniego kontaktu z naszymi narządami wewnętrznymi (kontakt przez skórę nie jest szkodliwy). Jednak kłopot zaczyna się, gdy mamy do czynienia z produktami mającymi kontakt z żywnością. Bambusowe miski, deski, łyżki itp. są ładne i łatwe do utrzymania w czystości. Kontrole na zlecenie Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazały jednak, że nie wszystkie dodatki, jakie były użyte podczas ich produkcji, nadają się do kontaktu z żywnością.

Dlaczego należy się ich wystrzegać?

Szkodliwe dodatki w przedmiotach, które mają kontakt z żywnością:

- Preparaty do uszczelniania (oleje, woski, impregnaty) są używane podczas produkcji misek i innych naczyń do produktów płynnych (zup, napojów). Uszczelniają porowatą strukturę naturalnych materiałów i w ten sposób zapobiegają wsiąkaniu w nie płynów. Te, które pochodzą z Chin mogą być zabezpieczane preparatami technicznymi zawierającymi rakotwórcze metale ciężkie, substancje mineralne lub formaldehyd.

Bambusowe szczoteczki do zębów - popularna alternatywa dla plastiku
Bambusowe szczoteczki do zębów - popularna alternatywa dla plastiku123RF/PICSEL

- Barwniki - piękny, złotawy lub bursztynowy kolor naczyń  z bambusa nie zawsze jest naturalny. Bywa, że do impregnatów chroniących naczynia dodawane są barwniki - nieprzeznaczone do kontaktu z żywnością - zawierające chlorowodorki, siarczany czy szczawiany. Mogą powodować ataki astmy, zwłaszcza u osób starszych.

- Wybielacze - jasna, słomkowa barwa niektórych naczyń  bambusowych także często nie jest pochodzenia naturalnego. Może być efektem stosowania mineralnych substancji wybielających dodawanych do impregnatów lub moczenia w preparatach zawierających chlor. Ten drugi sposób częściowo jest korzystny, ponieważ chlor zabija bakterie i zarodniki grzybów. Jednak preparaty wybielające głęboko wsiąkają w bambus. Jeśli nie zostaną z niego usunięte (wypłukane), mogą być przyczyną chorób układu pokarmowego i oddechowego.

- Kleje - włókna bambusowe są klejone i sprasowywane pod wysokim ciśnieniem. Z tak powstałych "desek" na specjalnych maszynach wykrawane są naczynia. W klejach używanych podczas produkcji naczyń sprowadzanych z Chin znaleziono formaldehyd.

Uwaga! Nie zawsze możemy  liczyć, że na metce znajdzie się pełny skład środków impregnujących lub konserwujących, a na pewno nie będzie tych użytych np. w procesie klejenia. Dlatego jedyny sposób to kupowanie naczyń z certyfikatem CE (oznacza, że produkt spełnia normy europejskie) i z pewnego źródła (by mieć pewność, że certyfikat jest prawdziwy).

Bambus to surowiec bardzo chętnie wybierany przez osoby, którym bliska jest filozofia "zero waste"
Bambus to surowiec bardzo chętnie wybierany przez osoby, którym bliska jest filozofia "zero waste"123RF/PICSEL

Jakie wyroby z bambusa są bezpieczne?

Bambusowe bielizna, skarpetki i pościel są przewiewne i dobrze wchłaniają wilgoć. Dostępna na naszym rynku pościel zazwyczaj posiada certyfikat Öko-Test Standard, który gwarantuje dobrą jakość.

Deski kuchenne są impregnowane olejem przeznaczonym do kontaktu z żywnością, który jest bezpieczny dla organizmu. Są bezpieczne przez ok. 2 lata. Potem warstwa oleju ściera się. Deski, które mają więcej niż 2 lata, mogą nie być bezpieczne (żywność kontaktuje się  z zawartym w nich klejem). Dla uniknięcia niebezpieczeństwa można co 2-3 miesiące natrzeć deskę olejem przeznaczonym do kontaktu z żywnością (to może być zwykły olej jadalny).

Maty na stół, podkładki pod gorące garnki i kubki nie mają bezpośredniego kontaktu z żywnością (lub jest on sporadyczny), więc nie wpływają na jej skład. Jeśli są utrzymywane w czystości, są całkowicie nieszkodliwe.

Włóczka z bambusa (lub mieszana z bambusa i bawełny) nie powoduje uczulenia, wysypki itp. Nie zanotowano przypadków, by wyroby z niej stanowiły zagrożenie dla zdrowia.

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas