Francuzi dodają go do kawy. Niebywały smak, aromat i prozdrowotne działanie
Lawenda ceniona jest na całym świecie nie tylko z uwagi na jej przepiękny i oryginalny zapach, ale również dzięki właściwościom prozdrowotnym. Co więcej – roślinę można spożywać w formie płynnej, na przykład przygotowując syrop lawendowy, który doskonale pasuje do kawy.
Dlaczego warto pić syrop z lawendy?
Botaniczna nazwa lawendy pochodzi od łacińskiego słowa "lavare", co w tłumaczeniu na język polski oznacza "myć". Nic więc dziwnego, że lawenda jest niezwykle popularną rośliną używaną m.in. w kosmetyce.
Wszechstronne właściwości lawendy z powodzeniem wykorzystywane są również w kuchni - zwłaszcza francuskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Stanowi świetny dodatek do urozmaicenia smaku najróżniejszych potraw - sosów, gulaszów, zup, a ponadto często przyprawia i marynuje się w niej mięsa, szczególnie baraninę.
Z kwiatów lawendy, w których znajduje się m.in. olejek eteryczny, często produkuje się syrop lawendowy, a we Francji taki syrop dolewany jest np. do kawy. Syrop z lawendy charakteryzuje się nie tylko niesamowitym aromatem, ale i właściwościami prozdrowotnymi.
Kwiaty lawendy, stanowiące bazę syropu posiadają wiele substancji czynnych, spośród których warto wymienić garbniki, kumaryny, fitosterole, antocyjany, sole mineralne, flawonoidy i kwasy organiczne.
Picie syropu z lawendy zalecane jest w momentach dużego stresu i napięcia nerwowego, ponieważ roślina zawiera w sobie składniki relaksujące i wyciszające organizm. To jednak nie koniec zalet syropu z lawendy, ponieważ wykazuje on również działanie łagodzące bóle głowy i zmniejsza napięcie mięśni.
Syrop z lawendy powinny spożywać osoby borykające się z problemami trawiennymi, gdyż roślina pobudza wydzielanie soków żołądkowych, zmniejsza zaparcia, pomaga przy kolkach i wzdęciach. Lawenda ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu.
Jak zrobić syrop z lawendy
Syrop lawendowy z powodzeniem możemy przygotować w zaciszu własnego domu i bez wątpienia z tym przepisem poradzi sobie nawet amator. Chcąc cieszyć się smakiem domowego syropu lawendowego, potrzebujemy następujących składników:
- szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek,
- 1 litr wody,
- 1 kg cukru lub inny słodzik,
- sok z dwóch cytryn.
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, wszystko mieszamy i podgrzewamy na małej mocy palnika. Po kilku minutach, gdy woda będzie ciepła, a cukier się rozpuści, dodajemy kwiaty lawendy i ponowie mieszamy.
Dodajemy sok z dwóch cytryn, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Po tym czasie wyłączamy moc pod palnikiem i garnek wraz z jego zawartością odstawiamy do ostygnięcia. Zawartość garnka odcedzamy i płyn ponownie gotujemy przez kilka minut. Syrop przelewamy do czystych butelek. Gotowe!