Reklama

Reklama

Glutaminian sodu. Dlaczego powinnaś przestać go stosować?

Czy glutaminian sodu szkodzi zdrowiu? Popularny środek, dodawany do wielu produktów spożywczych, aby poprawić ich smak, od dawna wzbudza kontrowersje. Jaki ma smak i czy jego spożywanie jest bezpieczne dla zdrowia?

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że w wielu produktach spożywczych kupowanych w sklepach i w daniach podawanych w restauracjach znajdziemy tajemniczą białą substancję, która może i wygląda jak sól lub cukier, jednak wcale nimi nie jest. 

To glutaminian sodu, który na etykietach widnieje pod tajemniczą nazwą E621. 

Czy glutaminian sodu jest szkodliwy? Lepiej go odstaw!

Eksperci od żywności od lat spierają się odnośnie do tego, czy glutaminian sodu nam szkodzi, a jego spożywanie w nadmiarze, na pewno nie jest wskazane.

E621 ma za zadanie poprawić smak danych produktów, głównie przetworzonej żywności, gotowych sosów czy fast foodów. Nie ma zapachu, a jego smak określa się jako tzw. umami, czyli z japońskiego smakowity. Niektórzy uważają, że jest zbliżony do mięsnego, jednak trudny do sklasyfikowania. 

Reklama

Glutaminian sodu powstał jako substancja wyizolowana z glutenu pszenicy i zaczął być szeroko wykorzystywany w kuchni po tym, jak zauważono jego unikalne walory smakowe.

Choć jest w wielu produktach, warto go ograniczyć, ponieważ jako wzmacniacz smaku sprzyja objadaniu się, a, co za tym idzie, również problemom z nadwagą czy otyłością. 

Jeśli spożywamy go zbyt dużo, może zacząć się nam wydawać, że niezdrowe, przetworzone jedzenie jest smaczniejsze, a w skrajnych przypadkach, być może nawet popadniemy w niezdrowe uzależnienie od tych produktów. To zaś, siłą rzeczy, może prowadzić do problemów ze zdrowiem. 

Czytaj również:

Proste sposoby na wilgoć w domu. Jak się jej pozbyć? 

Fryzury z PRL-u. Hit czy kit?

Tomasz Karolak przyłapany na gorącym uczynku 

Tina Turner o swoim życiu

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje