Jak przechowywać warzywa?
Żeby były smaczne oraz na długo zachowały świeżość i wartości odżywcze, trzeba je trzymać w odpowiednich warunkach.
Rzodkiewka i sałata lubią niskie temperatury (nawet 0st.C). Dlatego koniecznie przechowuj je w lodówce, najlepiej owinięte w mokry papierowy ręcznik.
Sałaty, marchewki, buraków ćwikłowych, szczypiorku, koperku nie przechowuj w foliowych torebkach. Te warzywa muszą mieć dostęp tlenu. Dlaczego? Bo w przeciwnym razie zawarte w nich azotany przekształcą się w szkodliwe dla zdrowia azotyny. Najlepiej skropić te produkty wodą, by nie wysychały, i owinąć papierem do żywności.
Ziemniaki trzymaj w chłodnej, ciemnej i przewiewnej piwnicy. Jeśli będzie to ciepłe i jasne miejsce, bulwy zaczną kiełkować, wytwarzając szkodliwą solaninę. Ta substancja w skrajnych przypadkach może nawet spowodować zatrucie (bóle żołądka, głowy, nudności). Aby uniknąć problemów żołądkowych, kiełkujące ziemniaki trzeba jak najszybciej oczyścić z pędów, a przed gotowaniem grubo obrać ze skórki.