Jak radzić sobie z migreną?
Na migrenę cierpią miliony ludzi na całym świecie. Uciążliwe, trudne do wytrzymania bóle głowy atakują kilka razy w roku, co miesiąc, albo nawet co tydzień (jednak nie częściej niż trzy razy w tygodniu). Często pojawiają się w weekendy, zwłaszcza u ludzi bardzo zapracowanych w ciągu tygodnia. Niestety napady bólu zawsze powracają. Najczęściej dokuczają one ludziom dorosłym, między 20. a 50. rokiem życie, ale mogą też występować u dzieci i młodzieży. Kobiety chorują na migrenę trzykrotnie częściej niż mężczyźni.
Ból migrenowy jest silny, pulsujący, jednostronny (boli połowa głowy, często są to okolice skroni). Towarzyszą mu nudności i wymioty, czasem biegunki, u wielu osób pojawia się też nietolerancja światła (fotofobia) albo dźwięku (fonofobia). Chory cierpi od ok. 6 - 72 godzin, pomiędzy napadami nie odczuwa bólu. U kobiet często występuje migrena typu menstruacyjnego, która pojawia się jedynie w okresie przedmenstruacyjnym (ok. 3 dni przed początkiem krwawienia). Bywa, że atak bólu poprzedza tzw. aura, czyli zaburzenia widzenia.
Jak sobie radzić z migreną
Można zażywać lekarstwa przeciwmigrenowe - profilaktycznie albo już podczas napadu bólu. Od kilku lat apteki oferują środki bardzo silnie działające, które dostępne są wyłącznie na receptę i niestety mają wysokie ceny (nawet 70 zł za jedną tabletkę). Takich lekarstw nie zaleca się jednak osobom z nadciśnieniem tętniczym lub schorzeniami kardiologicznymi. Ostatnio dużym powodzeniem wśród migreników zaczyna się cieszyć...alka-seltzer, popularny środek na niestrawność. Łagodzi on również przebieg ataku bólu głowy, gdyż rozrzedza krew. Nadużywanie popularnych środków przeciwbólowych (m.in. aspiryny, paracetamolu), bez konsultacji z lekarzem może jednka prowadzić do trwałych uszkodzeń nerek, wątroby i uzależnienia. Długa kuracja odpowiednio dobranymi środkami farmaceutycznymi zapewnia w wielu przypadkach definitywne wyleczenie. Skuteczne w leczeniu migreny z objawami mdłości, wymiotów, biegunki oraz tej wynikającej z alergii pokarmowej bywają kuracje uzdrowiskowe. Aby były skuteczne, muszą być powtarzane przez 3 - 5 lat z rzędu. Pacjenci podczas takich kuracji piją wodę zdrojową, biorą natryski cieplicowe, masaże wodne, okłady z ciepłego błota. Dietetycy zalecają chorym na migrenę spożywanie produktów bogatych w błonnik i złożone węglowodany (owce, warzywa, drób, ryby, ziarna bezglutenowe), a unikanie słodyczy, cukru, pokarmów zawierających duże ilości barwników i konserwantów, alkoholu, nikotyny. Należy też ograniczyć spożywanie nabiału, jaj, margaryny i tłustego czerwonego mięsa. Można natomiast wprowadzić do codziennego jadłospisu takie przyprawy i zioła jak czosnek, cebula, pieprz Cayenne, imbir, liście laurowe, rumianek, waleriana, oraz preparaty zawierające miłorząb japoński, które zapobiegają kurczeniu się tętniczek i tworzeniu zakrzepów oraz łagodzą ból. Podobne działanie ma aromaterapia z wykorzystaniem olejków: lawendowego, miętowego, rozmarynowego, eukaliptusowego, majerankowego i rumiankowego (wystarczy kroplę olejku wetrzeć w skórę skroni). Jeśli ból dopiero się zbliża, to możemy wypróbować akupresurę. Kciukiem i palcem wskazującym tej samej dłoni, wcześniej zaciśniętymi, dotykamy bolącego miejsca. Możemy też przez 3 minuty uciskać placami małe wgłębienia za uszami, bezpośrednio pod czaszką.