Jak wybrać najlepszą białą kiełbasę?

Tradycyjna biała kiełbasa gości na stołach przede wszystkim podczas obchodów świąt wielkanocnych. Dla niejednego smakosza jest nieodłącznym dodatkiem do żurku lub barszczu białego, ale podawać ją można na wiele innych apetycznych sposobów. Zanim jednak przejdziemy do eksperymentów kulinarnych, należy dowiedzieć się, jak wybrać dobrą białą kiełbasę. Niestety, nie każdy ma czas i możliwość przygotować ją od podstaw samodzielnie, więc etap zakupów staje się tu kluczowy. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

Czym się kierować przy zakupie białej kiełbasy na Wielkanoc?
Czym się kierować przy zakupie białej kiełbasy na Wielkanoc?123RF/PICSEL

Biała kiełbasa na Wielkanoc: Co trzeba o niej wiedzieć?

W składzie białej kiełbasy dominuje wieprzowina - zazwyczaj w jej produkcji wykorzystuje się łopatkę, podgardle oraz boczek. Zdarza się również, że mięso wieprzowe łączone jest z wołowiną. Ważne w jej wytwarzaniu jest użycie przypraw, które nadają pierwszorzędny smak oraz aromat. Przede wszystkim nie powinno brakować majeranku, czosnku, czarnego pieprzu. Dobrze z kiełbasą komponuje się również cząber. Konieczne jest użycie konserwantu, lecz w dobrej jakości artykułach w tej roli powinna występować najzwyklejsza sól spożywcza.

Wielkanocna biała kiełbasa zapiekanaInteria Kulinaria

Jak kupować białą kiełbasę?

Zapewne nikogo nie zaskoczy fakt, że kierowanie się najniższą ceną nie jest w tym przypadku dobrym pomysłem. Warto kupować wędlinę w formie paczkowanej, dzięki czemu możemy dokładnie przestudiować etykietę i ujęte na niej informacje. Im krótszy skład, tym lepiej. Zrezygnujmy z kiełbasy, w której dominują: mięso oddzielone mechaniczne, liczne stabilizatory, białko sojowe, regulatory kwasowości (w tym octan sodu i kwas cytrynowy), a także wzmacniacze smaku i substancje konserwujące. Dobra i świeża biała kiełbasa powinna zawierać minimum 90 procent mięsa oraz cechować się stosunkowo krótkim czasem przydatności do spożycia.

Biała kiełbasa surowa a parzona. Czym się różnią?

W sklepach najczęściej spotykamy się w dwoma rodzajami tego wielkanocnego produktu.

Biała kiełbasa surowa: Wbrew nazwie jej kolor powinien być lekko brązowy. Im bardziej biała, tym więcej tłuszczu (a nie wartościowego mięsa!) znajduje się w jej składzie. Jeśli z kolei cechuje się intensywnym różowym odcieniem, jest to oznaka użycia dużej ilości soli peklującej.

Biała kiełbasa sparzona: Co przez to rozumieć? Taka kiełbasa została poddana wstępnej obróbce termicznej, co ucieszy kucharzy, którzy we własnej kuchni chcą skrócić czas przygotowania potrawy z białą kiełbasą w roli głównej. Powinna mieć szarawy kolor. Nie może być ani zbyt twarda, ani zbyt miękka. Jeśli pod wpływem delikatnego nacisku palca wgniecenie pozostaje na dłużej, może to świadczyć o dużej zawartości wody w produkcie.

Jak przygotować surową białą kiełbasę do spożycia?

Parzona biała kiełbasa jest doskonałym wyborem dla osób, które nie mają głowy do gotowania lub zwyczajnie brakuje im czasu na długą obróbkę żywności w ferworze przedświątecznych obowiązków. Jej gotowanie, smażenie czy pieczenie zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Inaczej jest z kiełbasą surową, której właściwe przyrządzenie jest kwestią nie tylko smaku, ale przede wszystkim stanowi warunek uniknięcia przykrego zatrucia pokarmowego.

Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego obiadu
Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego obiadu123RF/PICSEL

Jak sparzyć surową kiełbasę?

W jej przypadku celowo nie mówimy o gotowaniu, a o parzeniu. Jest to nieco inny proces, który pozwoli przygotować surową białą kiełbasę do spożycia bez ryzyka wystąpienia rewolucji żołądkowych. Jak przeprowadzić parzenie kiełbasy?

  • Do garnka z gotującą się wodą dodaj liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, majeranek, dwa ząbki czosnku oraz sól.
  • Zamieszaj, a gdy woda będzie zbliżać się do punktu wrzenia, włóż ostrożnie nakłutą w kilku miejscach kiełbasę.
  • Ponownie zaczekaj, aż woda zacznie się gotować i w tym momencie przykryj garnek pokrywką.
  • Następnie zdejmij go z kuchenki. Kiełbasę pozostaw w naczyniu przez pół godziny.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas