Jak zrobić ciasteczka w kształcie płatków śniegu?
Ślicznie wyglądające ciasteczka mogą być doskonałym świątecznym podarunkiem albo ozdobą na choinkę. Możesz je dowolnie ozdobić używając lukru, barwników spożywczych i jadalnych perełek.
Składniki:
200 g masła
200 g cukru pudru
400 g mąki
1 jajko
barwnik spożywczy
lukier
jadalne ozdoby cukiernicze
masa marcepanowa
foremki do ciastek w kształcie płatków śniegu
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W dużej misce utrzyj ze sobą masło i cukier. Dodaj jajko i przesiej mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia. Gdy ciasto jest mocno schłodzone, wyjmij z lodówki i rozwałkuj placek o grubości około 0,5 cm. Wytnij ciasteczka, przełóż na blachę i ponownie umieść w lodówce na około 30 minut. Ponowne schłodzenie pozwala zachować kształt ciasteczek.
Piecz ciasteczka, aż będą miały delikatny, złoty kolor. Uważaj, żeby ich nie spalić. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ciasteczka możesz ozdobić na kilka sposobów. Rozwałkuj masę marcepanową i wytnij kształt płatka śniegu. Przyklej do ciasteczka. Wymieszaj barwnik spożywczy z lukrem. Nanieś wzorki na powierzchnię ciasteczek. Możesz je również posypać jadalnym brokatem lub jadalnymi perełkami.