Jak zrobić naturalnie barwione jajka wielkanocne?
Możesz przygotować koszyk pełen świątecznych pisanek używając tylko kolorów natury. Jak? Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz w spiżarni albo na półce kuchennej, czyli czerwoną kapustę, łupiny z cebuli, czerwone buraki i kurkumę. Tak zabarwione pisanki można spokojnie spożywać bez obaw w przeciwieństwie do jaj malowanych chemicznymi środkami. Dzięki barwnikom roślinnym nie otrzymasz natychmiastowych efektów, ale za to będziesz mieć pewność, że będą bezpieczne dla zdrowia.
Potrzebujesz: 12 ugotowanych na twardo jaj.
Barwnik niebieski:
2 szklanki posiekanej czerwonej kapusty
2 szklanki wody
2 łyżki octu
Barwnik pomarańczowy
2 szklanki łupin z cebuli
2 szklanki wody
2 łyżki octu
Barwnik czerwony
2 szklanki startych czerwonych buraków
2 szklanki wody
2 łyżki octu
Barwnik żółty
1 łyżka kurkumy
2 szklanki wody
2 łyżki octu
opcjonalnie: olej kokosowy lub oliwa z oliwek
Do przygotowania każdego koloru będzie potrzebny oddzielny, średniej wielkości garnek. Dodaj materiał barwiący i wodę do rondelka, i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu od 15 minut do godziny. Im dłużej gotuje się barwnik tym staje się ciemniejszy. Po tym czasie zdejmij z ognia i odcedź barwnik przez sitko. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj ocet. Przelej barwniki do słoików. W każdym słoiku umieść po trzy jajka. Zakręć słoiki i wstaw do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Im dłużej jajka będą zanurzone w barwniku tym kolor będzie bardziej intensywny. Wyjmij jajka. Po wyschnięciu możesz wetrzeć w skorupkę odrobinę oleju, aby nadać pisankom połysk.