Jak zrobić przekąski na Halloween - dynie z ryżu preparowanego?

Słodkie halloweenowe dynie możesz zrobić z ryżu preparowanego lub chrupiących płatków (np. Kangus). To wspaniały pomysł na prostą do przygotowania przekąskę na Halloween. Zaangażuj w w ten proces także najmłodszych domowników. Poniżej znajdziesz przepis wraz z instrukcją krok po kroku jak zrobić halloweenowe dynie z ryżu preparowanego. Do dzieła!

dynie z ryżu preparowanego
dynie z ryżu preparowanego© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

3 łyżki masła, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, żółty i czerwony (lub pomarańczowy) barwnik spożywczy w żelu, 5 1/2 szklanki miniaturowych pianek marshmallows, 6 szklanek ryżu preparowanego albo płatków Kangus (jeśli chcemy, żeby kulki były bardziej chrupiące), cukierki do dekoracji (toffi, M&M's, trójkolorowe trójkąciki)

dynie z ryżu preparowanego - krok 1
© Photogenica

W dużym rondlu umieszczonym na średnim ogniu roztop i lekko zarumień masło. Dodaj ekstrakt waniliowy i pianki marshmallows. Wymieszaj do czasu, aż pianki całkowicie się roztopią. Dodaj barwnik spożywczy. Na koniec wsyp ryż i płatki. Dokładnie wymieszaj. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw na kilka minut, żeby jego zawartość nieco ostygła.

dynie z ryżu preparowanego - krok 2
© Photogenica

Natłuść dłonie (najlepiej użyć do tego tłuszczu w sprayu). Uformuj z masy ryżowej kulki (tutaj 9 sztuk).

dynie z ryżu preparowanego - krok 3
© Photogenica

Na górze każdej kulki zamocuj roztopionego z jednej strony cukierka toffi.

dynie z ryżu preparowanego - krok 4
© Photogenica

Za pomocą odrobiny lukru przyklej na dyniach oczy i nos zrobione z cukierków. Poczekaj, aż lukier stężeje. Słodki halloweenowy deser gotowy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas