Jak zrobić roladę marchewkową?

Rolada marchewkowa może stać się twoim nowym ulubionym ciastem na święta wielkanocne. Pikantne ciasto marchewkowe z kremowo-serowym wypełnieniem to doskonały deser dla twej rodziny i znajomych. Poznaj ten prosty przepis na roladę z ciasta marchewkowego.

rolada marchewkowa
rolada marchewkowa© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz


Ciasto:
3 jajka, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowe, 3/4 szklanki mąki, 2 szklanki startej marchewki, cukier puder przy rolowaniu,
Masa:
170g serka śmietankowego, o temp pokojowej, 4 łyżki masła, 2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, cukier puder do dekoracji.

ciasto marchewkowe
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 170st C. Blachę o wymiarach 40x25cm wyłóż papierem lub spryskaj tłuszczem. Ubij jajka na wysokich obrotach, aż będą pieniste i ciemno żółte. Dodaj cukier, olej i ekstrakt z wanilii. Wmieszaj jeszcze sól, proszek do pieczenia, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon i mąkę. Zamieszaj na gładką masę. Na koniec dodaj startą marchewkę. Tak powstałe ciasto wylej na blachę. Ciasto powinno tworzyć cienką warstwę. Wyrównaj je szpatułką. Ciasto pieczemy przez 9-15 minut.

rolada marchewkowa
© Photogenica

Gdy ciasto się piecze oczyść blat. Połóż na nim czystą ścierkę. Rozsyp na niej cienką warstwę cukru pudru. Jak tylko wyciągniesz ciasto z piekarnika, wyłóż je na ściereczkę. Usuń papier. Krótszy bok ciasta zawiń i zroluj ciasno. Odłóż zrolowany do wystygnięcia, przynajmniej na 1 godzinę.

rolada z ciasta marchewkowego
© Photogenica

Podczas studzenia się ciasta, robimy masę. Ubijamy masło razem z serkiem śmietankowym na gładką masę. Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gdy spód ciasta wystygnie, ostrożnie rozwiń ściereczkę. Rozsmaruj masę na cieście i zroluj ponownie. Wstaw ciasto do lodówki do 1 godziny. Podczas studzenia się ciasta, robimy masę. Ubijamy masło razem z serkiem śmietankowym na gładką masę. Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gdy spód ciasta wystygnie, ostrożnie rozwiń ściereczkę. Rozsmaruj masę na cieście i zroluj ponownie. Wstaw ciasto do lodówki do 1 godziny. Posyp cukrem pudrem z wierzchu. Krój w plasterki i podawaj. Ciasto można zawinąć i zamrozić.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas