Kabaczek faszerowany

1 duży kabaczek; 300-400 g piersi kurczaka; 1 mała bułka; mleko; 1 duża cebula; 1 jajko; zielona pietruszka; pieprz; sól; olej lub oliwa.

Kabaczka obrać, obciąć jeden koniec i wydrążyć wszystkie pestki, najlepiej łyżeczką ("ścianka" wypestkowanego kabaczka powinna mieć ok. 1 cm grubości). Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z kurczakiem i cebulą zmielić w maszynce do mięsa. Dodać posiekana natkę pietruszki, doprawić pieprzem i solą, wbić surowe jajko i starannie wymieszać. Nadziać tym farszem kabaczka, wysmarować go olejem lub oliwą i wstawić do piekarnika (180 st.) na około 1 godzinę. Podawać pokrojony w grube plastry.

• można podawać z sosami - pomidorowym, grzybowym itp.

• zamiast piec w piekarniku, można dusić w rondlu pod przykryciem

• pietruszkę można zastąpić szczypiorkiem

• można dosypać ostrej papryki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas