Kilkadziesiąt lat temu nikt nie wyobrażał sobie bez niej śniadania. Teraz wraca do łask
Największą popularnością cieszyła się w czasach Polski Ludowej, by później zostać zepchniętą na margines przez inne, modne i przychodzące z zachodu wariacje tego napoju. Kawa zbożowa, bo o niej mowa, ceniona jest za jej doskonały i charakterystyczny smak, ale warto po nią sięgać również z innych powodów.
Jak powstaje kawa zbożowa?
Kawa zbożowa to tak naprawdę esencja powstała z prażonych zbóż, takich jak: jęczmień, żyto, orkisz lub pszenica. Naturalna i dobrej jakości kawa zbożowa nie powinna zawierać w swoim składnie barwików i konserwantów.
Największą różnicą między kawą zbożową a kawą czarną polega na tym, że popularna „zbożówka” nie zawiera kofeiny, dlatego może być pita także m.in. przez dzieci, kobiety w ciąży lub osoby cierpiące na nadciśnienie i borykające się z chorobami układu pokarmowego.
Kawa zbożowa, w zależności od tego, jakich proporcji zbóż użyto do jej zrobienia, za każdym razem może delikatnie różnić się smakiem. Taki napój możemy jednak dostosować do swoich indywidualnych potrzeb, dodając np. mleko lub śmietankę oraz pijąc ją na ciepło, lub w formie kawy mrożonej.
Kawa zbożowa - właściwości zdrowotne
Pierwszą zaletą kawy zbożowej jest jej niska kaloryczność. Rzecz jasna, należy pamiętać, że jeśli dodamy do kawy cukier, tłuste mleko lub śmietankę, to wówczas napój już aż tak dietetyczny nie będzie.
Błonnik zawarty w kawie zbożowej stymuluje wzrost pożytecznych bakterii jelitowych, takich jak Lactobaccillus czy Bifidobacterium. Mają one ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, podnosząc jego odporność i usprawniając proces trawienia. Kawa zbożowa polecana jest m.in. osobom cierpiącymi na zaparcia.
Kawa zbożowa to również bardzo dobre źródło witamin z grupy B, które pełnią ważną funkcję w procesach układu nerwowego. Ponadto picie kawy zbożowej może wpływać na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi.
Kto nie powinien pić kawy zbożowej?
Choć kawa zbożowa posiada wiele właściwości prozdrowotnych, to jednak niektóre osoby powinny od niej stronić. Kawa zbożowa, z uwagi na proces prażenia nasion zbóż, charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. W związku z tym nie powinna pojawiać się w menu osób chorujących na cukrzycę.
Ponadto, kawa zbożowa zawiera gluten, a to z kolei bardzo ważne dla osób zmagających się z nietolerancją glutenu oraz cierpiących na celiakię. Warto również zwrócić uwagę na wysoką zawartość akrylamidu w kawie zbożowej. Akrylamid jest związkiem o prawdopodobnym działaniu rakotwórczym. Dotąd nie ustalono jednak, jaka dawka akrylamidu może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory.