Reklama

Reklama

Koniec z marnowaniem żywności? Rozwiązaniem jest... larwa muchy!

Czyżby problem z marnowaniem żywności został wreszcie rozwiązany? Te rewolucyjne wieści płyną z Singapuru - tamtejsza farmerka stworzyła startup, który walczy z problemem z pomocą... larwy muchy.

Chua Kai-Ning oraz jej partner Phua Jun Wei stworzyli startup Insectta, bo nie mogli już dłużej spokojnie patrzeć na tony marnowanej w Singapurze żywności. Problem przybiera na sile nie tylko tam, ale na całym świecie, nie radzimy sobie z nim także w Polsce. Codziennie w śmietnikach lądują tony żywności, której wyprodukowanie kosztowało nie tylko mnóstwo pieniędzy, ale również energii i wody, a tej, przy tak nierozsądnym gospodarowaniu, może nam w przyszłości zabraknąć. Insectta znalazła sposób, by ten problem rozwiązać. 

Sarttup z Singapuru walczy z marnowaniem żywności. Ten pomysł to rewolucja?

Inssectta postanowiła wykorzystać wyrzucaną żywność do karmienia larwy muchy czarnej. W ten sposób jest w stanie zutylizować do ośmiu ton żywności dziennie!. Dokarmione nią larwy są następnie suszone i finalnie przerabiane na paszę dla zwierząt, a ich odchody na nawóz rolniczy.

Reklama

- Odpady żywnościowe nie muszą się marnować, można je ponownie wykorzystać i zamienić w coś naprawdę cennego – zapewniają założyciele Insectty i idą o krok dalej. 

Chua Kai-Ning oraz jej partner Phua Jun Wei żywią nadzieję, że wydobyte z much biomateriały zrewolucjonizują przemysł produktów opartych na owadach i zmienią sposób, w jaki na nie patrzymy. Startup opracował technologię pozyskiwania tych materiałów z egzoszkieletu larw muchy. Jednym z nich jest chitozan, który ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające stosowany jest w produktach kosmetycznych i farmaceutycznych. 

Chitozan jest już pozyskiwany z muszli skorupiaków, ale wymaga to sporej ilości środków chemicznych oraz wody. Isectta przekonuje, że przejście na chitozan na bazie owadów jest bardziej ekologiczne i przyjazne dla środowiska. 

Larwy muchy czarnej żywią się wszelkiego rodzaju odpadkami żywnościowymi - każda z nich zjada codziennie cztery razy więcej odpadów, niż wynosi masa jej ciała! Muchę czarną uważa się więc za owada o największym potencjale i już od dłuższego czasu wykorzystuje jego właściwości, choćby w sektorze akwakultury. 

***
Zobacz również:


Powstał plastik, który rozkłada się pod wpływem światła i powietrza

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje