Mak: Właściwości i zastosowania
Mak to niezastąpiony składnik świątecznych potraw i ciast. Warto wiedzieć, że jest nie tylko smaczny, ale też korzystnie wpływa na zdrowie. Wspiera pracę serca i poprawia funkcjonowanie jelit. Wzmacnia też kości i zmniejsza ryzyko anemii. Wbrew powszechnym opiniom mak spożywczy nie działa narkotycznie i jest bezpieczny nawet dla dzieci. Poznaj najpopularniejsze rodzaje maku i dowiedz się, w jaki sposób wykorzystać go w święta. Dowiedz się, jak przyrządzać mak, by miał idealną konsystencję i smak.
Rodzaje maku
Mak spożywczy często bywa mylony z lekarskim, który wykorzystuje się do produkcji leków. To właśnie on wykazuje silne właściwości narkotyczne. Jednak jego uprawa jest zabroniona bez odpowiedniego pozwolenia i inwentaryzowania. W kuchni najczęściej używa się maku niebieskiego, a także delikatniejszego w smaku – białego.
Właściwości maku
Mak jest bogatym źródłem cennych witamin i minerałów – przede wszystkim witamin A, D, E i C, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu i cynku. Dzięki temu mak korzystnie wpływa na odporność, kondycję skóry i włosów, a przede wszystkim wzmacnia kości i zęby. W maku znajdziemy też sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, które zmniejszają ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Mak jest niezwykle wartościowym produktem także ze względu na sporą zawartość błonnika roślinnego, który reguluje wchłanianie węglowodanów i tłuszczów oraz poprawia perystaltykę jelit.
Zastosowania maku
Mak jest niezastąpionym składnikiem świątecznych wypieków i potraw. Na wigilijnym stole symbolizuje płodność i zapewnia dostatek na cały kolejny rok. Najpopularniejsze świąteczne dania z udziałem maku to przede wszystkim kutia (połączenie maku i ziaren pszenicy oraz miodu i bakalii), kluski z makiem, pierogi z makiem a także makówki (drożdżowe bułeczki z makiem zalane mlekiem).
Świątecznym przysmakiem są również makowce, strucle makowe, drożdżówki czy łamańce (kruche ciasteczka z masą makową). Coraz bardziej popularne stają się też serniki z dodatkiem maku oraz torciki makowe z kremem waniliowym.
Jak przyrządzać mak?
Aby mak w ciastach i potrawach był smaczny, miękki i aromatyczny, należy go odpowiednio przygotować. Dzień wcześniej powinno się go zamoczyć w zimnej wodzie, dzięki czemu znacznie skraca się czas gotowania. Następnie mak trzeba dokładnie odcisnąć i zmielić w maszynce – najlepiej dwa-trzy razy. Po tych wszystkich zabiegach czas gotowania maku to tylko 15-20 minut.
Jak zrobić tradycyjną masę makową?
W sklepach można kupić gotową masę makową, jednak ta przyrządzona samodzielnie, według tradycyjnej receptury, gwarantuje niesamowity smak i aromat. Sekretem naszych babć było moczenie maku w mleku, a nie w wodzie. Po kilkukrotnym zmieleniu do maku wystarczy dodać 2 roztrzepane jajka (na 60 dag maku), 15 dag stopionego i ostygniętego masła, szklankę cukru i łyżkę miodu. Po rozmieszaniu do całości dodajemy jeszcze ulubione bakalie: rodzynki namoczone w rumie, skórkę pomarańczową, pokrojone na drobne kawałki orzechy, suszone śliwki i odrobinę olejku pomarańczowego lub migdałowego.