mak makowiec masa

Artykuły (5)

  • Sekret tkwi w kilku składnikach. Domowa masa do makowca będzie idealna

    Sekret tkwi w kilku składnikach. Domowa masa do makowca będzie idealna

    • Wtorek, 19 grudnia 2023 (13:43)
    Masa makowa powinna być wilgotna i aromatyczna, by makowiec postawiony na świątecznym stole zrobił furorę wśród gości. Choć jest głęboko zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni jako...
  • Zajadasz się makowcem? Zobacz, jak wpływa na twój organizm

    Zajadasz się makowcem? Zobacz, jak wpływa na twój organizm

    • Niedziela, 18 grudnia 2022 (05:00)
    Makowiec i kutia są w wielu polskich domach nieodłącznymi elementami bożonarodzeniowego menu. Jednak ich główny składnik – mak – budzi sporo wątpliwości. Warto rozróżnić używany do celów...
  • Mak – więcej niż dodatek do świątecznych wypieków

    Mak – więcej niż dodatek do świątecznych wypieków

    • Środa, 24 listopada 2021 (13:10)
    Czerwone kwiaty maku polnego zdobią polskie łąki, ale makówki maku lekarskiego zniknęły z przydomowych ogródków. Ich uprawa bez zezwolenia jest nielegalna. Dlaczego? Jakie właściwości i...
  • Mak: Właściwości i zastosowania

    Mak: Właściwości i zastosowania

    • Wtorek, 8 grudnia 2020 (14:10)
    Mak to niezastąpiony składnik świątecznych potraw i ciast. Warto wiedzieć, że jest nie tylko smaczny, ale też korzystnie wpływa na zdrowie. Wspiera pracę serca i poprawia funkcjonowanie...
  • Fakty i mity na temat maku

    Fakty i mity na temat maku

    • Piątek, 13 grudnia 2019 (13:17)
    Mak nierozerwalnie wiąże się ze świętami i perfekcyjnie wzbogaca smak bożonarodzeniowych i wielkanocnych potraw. W starożytności był uznawany za symbol śmierci i utożsamiano go z greckimi...