Masz takie jajka w domu? Natychmiast przestań ich używać. Wydano alert
Główny Inspektorat Sanitarny wydał najnowsze ostrzeżenie publiczne ws. żywności. Komunikat dotyczy wykrycia obecności bakterii Salmonella spp. w partii jaj. GIS apeluje, by nie spożywać produktu wskazanego w alercie i zwrócić uwagę m.in. na kod naniesiony na skorupce jaj.

Uwaga na jaja z Salmonellą
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował na swojej stronie najnowsze ostrzeżenie publiczne, które dotyczy żywności. Czytamy w nim, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w treści jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega GIS.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M
Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025
Kod na skorupce: 1PL30031310
Producent: INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie
Zobacz również: Ostrzegają przed talerzami z ołowiem. Gdzie je sprzedawano?

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku, a Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje ten proces. Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w sprawie Salmonelli w jajach - dodaje GIS.
Warto wiedzieć: Niebezpieczny czajnik znika ze sklepów
GIS apeluje do konsumentów
Osoby, które posiadają jaja określone w komunikacie, nie powinny ich spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.