Moda na wege trwa!

Coraz więcej polskich i zagranicznych gwiazd wybiera dietę roślinną. Z jakiego powodu? Dlaczego Bono, Sir Paul McCartney, Clint Eastwood, Tina Turner, Agata Buzek, Maja Ostaszewska, Paulina Holtz czy Marek Piekarczyk doceniają moc roślin? Co powoduje, że coraz więcej osób deklaruje przejście na dietę wegetariańską bądź wegańską?

article cover
materiały prasowe

Światowej sławy biochemik żywienia dr T. Colin Campbell przez ponad 30 lat badał wpływ żywienia na zdrowie człowieka i w swojej głośnej książce Nowoczesne zasady odżywiania stwierdził, że dieta roślinna zapobiega chorobom cywilizacyjnym, takim jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera.

Co zatem jeść, by cieszyć się dobrą kondycją, wigorem i nienaganną sylwetką przez całe życie? Córka dr. T. Colina Campbella, Leanne Campbell, bazując na wiedzy ojca, opracowała książkę kucharską Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce. Jest to zbiór 120 unikalnych receptur na smakowite dania na bazie roślin, bez dodatku tłuszczu i z minimalnym wykorzystaniem cukru oraz soli. Leanne przekonuje, że dieta roślinna to najlepszy sposób, by zachować zdrowie i mieć świetną figurę - koniec z "dietami cud" i ciągłym odchudzaniem się.

Książka pomoże wszystkim, którzy dopiero wkraczają w świat diety roślinnej, w komponowaniu jadłospisów. Znajdziemy w niej, bowiem pomysły na pożywne śniadania, energetyczne obiady, lekkie przekąski oraz pyszne desery. Będzie także ogromnym wsparciem dla wieloletnich "roślinożerców" w uzupełnianiu i urozmaicaniu ich dotychczasowej kuchni, o czym świadczą słowa znanej polskiej aktorki, od 20 lat wegetarianki, Pauliny Holtz: "Polecam te przepisy wszystkim, dla których odżywianie się to coś więcej niż tylko dostarczanie organizmowi kalorii".

Warto także podkreślić prostotę i łatwość przygotowania proponowanych przez Leanne potraw oraz pamiętać, że taka kuchnia to w stu procentach poparta naukowo recepta na lepsze i zdrowsze życie.

O autorce:

Doktor Leanne Campbell mieszka w Durham w Karolinie Północnej. Od prawie 20 lat przygotowuje posiłki w oparciu o dietę roślinną, na której wychowuje też dwóch synów: Stevena i Nelsona. Jako pracująca matka, znalazła sposób na szybkie i łatwe przygotowanie posiłków bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego lub dodawania tłuszczu.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas