Reklama

Reklama

Ostre przyprawy na poprawę humoru?

Wiele osób lubi potrawy o wyrazistym smaku, dlatego w ich kuchni nie brakuje chilli, pieprzu kajeńskiego czy imbiru. Dla innych mocno doprawione dania są nie do przełknięcia. Może jednak warto się przemóc, bo okazuje się, że ostre przyprawy mają niezwykłe właściwości!

Zastanawiałaś się, jakie zmiany zachodzą w twoim ciele, gdy jesz ostre potrawy? Warto o nich wiedzieć, bo po zjedzeniu mocno doprawionego dania, sporo się dzieje.

Reklama

Dla wielu osób jedzenie pikantnych dań jest dotkliwe w skutkach. Zawarta w papryczkach chili kapsaicyna oddziałuje na receptory bólu, stąd uczucie ostrości i pieczenia.

Mózg postanawia wtedy włączyć tryb ochładzania organizmu i zaczynamy się pocić. W wyniku podrażnienia pojawia się katar, a do oczu napływają łzy.

Na ostre przyprawy powinny uważać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, np. wrzodami.

Są jednak plusy jedzenia takich potraw! Kapsaicyna podkręca metabolizm i... poprawia nam humor. Dlaczego tak się dzieje? Obejrzyj poniższy materiał:

x-news/INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ostre przyprawy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje