Popularne słodycze znikają ze sklepów. GIS ostrzega
Popularne czekoladowe drażetki znikają ze sklepów. Taką decyzję podjął Główny Inspektorat Sanitarny. Powód? Polska etykietka znajdująca się na opakowaniu, która wprowadza konsumentów w błąd.
Główny Inspektorat Sanitarny informuje o wycofaniu popularnych drażetek czekoladowych Lentilky. Urząd otrzymał informację, że etykieta w języku polskim wprowadza konsumentów w błąd. Polskie oznakowanie określa, że produkt jest "bezglutenowy", a na etykiecie w języku czeskim widnieje z kolei informacja, że w drażetkach jest obecny gluten.
- Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej - ostrzega GIS.
Szczegóły wycofywanego produktu
Nazwa produktu: Orion - Lentilky czekoladowe drażetki 130 g (wszystkie produkty bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości),
Dystrybutor: "BOS" Bogumił Saniewski, Józefów, ul. Poziomkowa 50, 05-119 Legionowo
Słodycze znikają ze sklepów
Dystrybutor poinformował o konieczności wycofania z obrotu wspomnianego produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta. Czy Lenilky wrócą na sklepowe półki, jeśli etykieta zostanie poprawiona? O tym GIS póki co nie informuje.
Gluten - gdzie występuje
Gluten to jeden z najczęstszych pokarmowych alergenów. Występuje w większości produktów spożywczych - jest obecny m.in. w pieczywie, makaronach, kaszy kuskus, kaszy jęczmiennej. Dodawany jest również do ciast, ciastek, batonów i innych słodyczy. Gluten w swoim składzie bardzo często posiada gotowa, przetworzona żywność. Dlatego ważne jest, aby osoby, które mają uczulenie na pszenicę, powinny uważnie czytać składy produktu na etykietach żywności. Zaszkodzić mogą im nawet śladowe ilości glutenu.
Zobacz również: GIS wycofał z aptek witaminę D3
Alergia na gluten - objawy
Nietolerancja glutenu, nazywana również celiakią potrafi utrudnić normalne funkcjonowanie. U wielu osób występuje również nadwrażliwość na gluten. Dlatego osoby chore muszą uważać na to, co jedzą.
Uczulenie na gluten objawia się na wiele sposobów. Najczęstsze objawy to m.in.:
- obrzęk dróg oddechowych,
- biegunki,
- wzdęcia,
- duszności,
- pokrzywka,
- świąd skóry.
***
Zobacz również: