Popularne tradycje na Boże Narodzenie
Co roku powtarzalne, dokładnie te same, a jednak bez nich nie wyobrażamy sobie świąt. Tak, mowa o tradycjach bożonarodzeniowych. Część z nich pochodzi z Polski, inne zagościły u nas z innego przypadku. Poznaj sekret niezmienności świątecznych obyczajów. Mogą się one nieznacznie różnić, w zależności od regionu.
Ubieranie choinki
W Polsce przystrajanie choinki stało się tradycją na przełomie XVIII i XIX wieku. Zielone świąteczne drzewko symbolizuje rajskie drzewo, z którego można zrywać "owoce życia". Tradycja nawiązuje do biblijnej sceny, w której to Ewa skuszona przez węża, zerwała zakazany owoc - czyli jabłko. Dlatego właśnie na choinkach można spotkać suszone owoce, bombki w kształcie jabłek itp. Wieszanie orzechów było natomiast oznaką dobrobytu. Z czasem zaczęto je przyozdabiać także bombkami, łańcuchami, światełkami itd. Według tradycji świąteczne drzewko łączy niebo z ziemią. Często pod choinką kładzie się nie tylko prezenty, ale również szopkę, która symbolizuje miejsce narodzenia Jezusa Chrystusa.
Dzielenie się opłatkiem
Tradycja ta sięga już XVIII wieku. Kultywowana jest w wielu krajach europejskich m.in. we Włoszech, na Węgrzech, Ukrainie czy Słowacji. Obyczaj ma źródło w początkach chrześcijaństwa, kiedy to dzielono się chlebem, nie zaś opłatkiem. Tradycja ta jest również nawiązaniem do wspomnienia Ostatniej Wieczerzy, kiedy to Jezus dzielił się ze swoimi uczniami chlebem. Współcześnie dzielenie się opłatkiem jest też chęcią pojednania się z drugą osobą.
Puste miejsce przy stole
Kolejną tradycją popularną w Polsce jest pozostawienie pustego miejsca przy stole wraz z gotowym nakryciem. Swoimi korzeniami obyczaj sięga starosłowiańskiej kultury - miejsce to było przeznaczone dla ducha bliskiej osoby. W poł. XIX wieku przyjęto obyczaj ten jako nawiązanie do biblijnej wędrówki Józefa i Maryi. W tym miejscu nakazuje się usiąść zbłąkanemu wędrowcowi, czy osobie samotnej, która zapuka do naszych drzwi.
12 potraw wigilijnych
Nie bez powodu na wigilijnym stole powinno zagościć właśnie dwanaście potraw. Liczba ta symbolizuje ilość apostołów. W polskiej tradycji są to potrawy postne - ryby, barszcz czerwony, makaron z makiem, pierogi z kapustą itp. To przede wszystkim dania zawierające ziarna zbóż, grzyby, mak czy miód - składniki symbolizujące bogactwo i dostatek.
Sianko pod obrusem
Tradycja wywodzi się jeszcze z czasów pogańskiej Polski. Ofiara w postaci siana była składana przez pogan słowiańskiemu bogu - Ziemiennikowi. To patron opustoszałej ziemi oraz nieużytków rolnych. W chrześcijańskiej kulturze siano odnosi się natomiast do miejsca narodzin Syna Bożego - czyli do żłobka. To oznaka ubóstwa, którym charakteryzowało się właśnie miejsce przyjścia na świat Jezusa Chrystusa.
Istnieje wiele innych tradycji bożonarodzeniowych. Te wyżej wymienione wydają się być najbardziej kluczowe dla naszej kultury. W Polsce Święta Bożego Narodzenia to nie tylko część wiary, ale naszej tożsamości narodowej, która przekazywana jest i pielęgnowana z pokolenia na pokolenie.