Poznajmy moc wigilijnych potraw
Nasi przodkowie przypisywali wielu pokarmom właściwości magiczne. Wierzyli, że mogą im one zapewnić zdrowie i bogactwo.
Uważano, że ma ona wielką moc, która chroni od złego i zapewnia niespożytą siłę oraz witalność.
Potrawy z kapusty miały przyciągać dostatek i pomyślność. Natomiast kapusta gotowana z grzybami bądź grochem zapewniała dobre zdrowie.
Mak
Był przede wszystkim uznawany za symbol płodności. Kojarzono go również z wieczną młodością, zdrowiem, nieśmiertelnością oraz energią.
Mak musiał się znaleźć na stole przynajmniej w jednej potrawie, która miała zapewnić domownikom pomyślność i bogactwo, a także... potomków.
Grzyby
Według ludowych wierzeń umożliwiały one nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych,
stanowiły pokarm dla duchów. Dlatego też były konieczne podczas magicznych obrzędów.
Podawane podczas wieczerzy wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Potrawy z grzybami miały przynieść szczęście i pomyślność oraz zapewnić dostatek.
Buraki
Symbolizowały długowieczność, dobre zdrowie, a także nieprzemijającą urodę.
Barszcz z buraków zawsze był podawany jako pierwszy i miał zapewnić siły na cały przyszły rok.
Śliwki
Podobnie jak buraki to symbol długowieczności. Chroniły też przed złem i niepowodzeniem.
Kompot ze śliwek lub potrawy z ich dodatkiem miały zapewnić pomyślność i szczęście.
Pszenica
Każdy rodzaj zboża uznawano za źródło witalności, siły, dostatku, a także płodności.
Dania z pszenicy miały zapewnić pomyślność finansową, urodzajne plony, a także zdrowie.
Fasola
Nasi przodkowie przypisywali jej moc płodności i urodzaju, a także przyciągania pieniędzy.
Dania z fasolą miały jednak zapewnić nie tylko bogactwo, ale też zgodę i miłość.
Jabłka
Uznawane były za symbol miłości, zgody i nieśmiertelności.
Jabłka na wigilijnym stole lub powieszone na choince miały gwarantować siłę i długowieczność.
Miód
Miód to jeden z najstarszych i najważniejszych symboli, otoczony wielkim szacunkiem. Wierzono, że ochrania przed złem, zapewnia radość i dostatek.
Dania z miodem miały przyciągnąć szczęście, miłość oraz powodzenie w każdej dziedzinie.
Pierniki
Wigilijne pierniki to pozostałość dawnych placków z miodem, które składano w ofierze bogom, by zyskać ich przychylność.
Wszystkie wypieki z mąki miały zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku, obfitość oraz zamożność.
Orzechy
Oznaczały mądrość. Były też uważane za znak pojednania, sprawiedliwości i lojalności.
Wierzono, że zapewniają płodność oraz bogactwo.
Dania z orzechami, a także migdałami miały przynieść zamożność i pomyślność.
Ryba
Symbolizuje harmonię, sprawiedliwość, mądrość i wolność. Dla chrześcijan ryba ma szczególne znaczenie, to znak początku, odrodzenia, nieśmiertelności, miłości, obfitości i płodności.
Najczęściej podawanymi rybami na wigilijnym stole są: karp, śledź, pstrąg i dorsz. Dania z ryb miały zapewnić dostatek, siłę, zdrowie oraz powodzenie w interesach.