Rolada czosnkowo-ziołowa

Kilogram niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeber); łyżeczka soli; 6 - 7 ząbków czosnku; pieprz; po 1/4 łyżeczki majeranku, bazylii, cząbru, mięty i szałwi; 0,5 łyżki smalcu.

Rolada czosnkowo-ziołowa
Rolada czosnkowo-ziołowa

W rondlu rozgrzej tłuszcz, zrumień boczek ze wszystkich stron, zmniejsz ogień. Miseczkę, w której leżał boczek, spłucz wodą i podlej nią boczek. Duś ok. 90 minut pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej wody, aby się nie przypalił.

Upieczony boczek wyłóż na talerz, podlej sosem spod duszenia, zostaw do ostygnięcia. Podawaj na zimno.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas