Slowfoodowe przepisy
Sałatka "na zdrowie". Obierz i pokrój w drobną kostkę 2 jabłka i 3 łodygi selera naciowego.
Składniki dokładnie wymieszaj i dodaj do nich garść włoskich orzechów, nieco roszponki i kiełków słonecznika. Sos przygotuj z oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno, soku z cytryny, soli, pieprzu i miodu do smaku. Na kilka minut przed podaniem polej warzywa sosem. Sałatka najlepiej smakuje z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego, posmarowanymi masłem czosnkowym.
Domowy jogurt naturalny
Podgrzej do temperatury wrzenia 1 l świeżego pasteryzowanego mleka 3,2 proc. (nie może być UHT). Ostudź je do temperatury ok. 45°C. Dodaj do mleka 50 ml jogurtu naturalnego, zawierającego żywe kultury bakterii lub 1 torebkę kultur jogurtowych (np. VITAL firmy Danisco). Składniki wymieszaj. Przykryj pojemnik (możesz owinąć go kocem) i trzymaj w cieple przez noc, nie mieszając jogurtu. Po schłodzeniu będzie gotowy do zjedzenia.
Bombolki z masłem i miodem
Przygotuj zwykłe ciasto drożdżowe. Kiedy ciasto wyrośnie, odrywaj małe porcje i rękoma formuj minikluseczki. Kładź je na wysmarowaną tłuszczem gorącą blachę i czekaj, aż się upieką. W tym czasie zrób polewę. W naczyniu przyrumień masło na złoty kolor i, mieszając, dodaj do niego miód. Gotowe bombolki lekko przestudź i polej słodkim sosem.