Smak świata według Ricka Rodgersa
Czy naprawdę znasz potrawy kuchni indyjskiej, chińskiej albo wietnamskiej? Rick Rodgers, autor książki "Kuchnie świata", zabiera czytelnika w podróż po świecie smaków oraz tradycji kulinarnych różnych zakątków naszego globu.
"Kuchnie świata" to zbiór 150 przepisów na potrawy z różnych krajów, które każdy z nas może przygotować w domu. Rick Rodgers podzielił książkę na rozdziały, które przedstawiają cieszące się największym powodzeniem przepisy z danego kraju lub regionu - od przystawek, przez dania główne, aż po desery. Grillowane meksykańskie kanapki serowe, chińska zupa pikantno-kwaśna, tajska sałatka z wołowiną, ciasto migdałowe z kuchni basenu morza śródziemnego, czy włoskie pieczone truskawki - to tylko niektóre z wielu przepisów przedstawionych w prezentowanej publikacji.
Książka stanowi idealną pozycję dla wszystkich miłośników nowych doznań, daleko wybiegających poza pamięć naszych kubków smakowych. Odkrywanie nowych smaków, aromatów i zwyczajów kulinarnych może stać się niezwykle pasjonujące i często inspirujące. Czytelnik znajdzie tu wiele przydatnych przepisów na dania m.in. z kuchni włoskiej, francuskiej, tajskiej, indyjskiej, które można przygotować na każdą okazję: na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, a także na weekendowy wypad za miasto.
Autor, obok przepisów, zamieścił różne ciekawostki i porady dotyczące przygotowania potraw. Jak przystało na prawdziwą książkę o gotowaniu, nie zabrakło i tutaj smakowitych zdjęć, które cieszą oczy i rozwijają wyobraźnie kulinarną. Wystarczy spojrzeć na te zdjęcia, aby nabrać ochoty na gotowanie.
Rick Rodgers - autor ponad 30 książek kulinarnych. Bestseller Thanksgiving 101 nominowany był do nagrody IACP Cookbook Award The Carefree Cook i Kaffeehaus oraz Comford Food i Essentials of Roasting. Ponadto współpracuje z magazynami Cooking Light, Food & Wine oraz Bon Appétit, występuje gościnnie w radiu i telewizji, nauczyciel gotowania.