Światowy Dzień Wegetarianizmu. Kiedy wypada?

Światowy Dzień Wegetarianizmu, który ma na celu promocję diety wegetariańskiej, ochronę środowiska i zwierząt wypada 1 października. Uznaje się, że pandemia COVID-19 miała wpływ na rezygnację z mięsa na rzecz produktów roślinnych. Jak wygląda sytuacja wśród Polaków?

Światowy Dzień Wegetarianizmu ustanowiono 22 listopada 1977 roku w New Delhi
Światowy Dzień Wegetarianizmu ustanowiono 22 listopada 1977 roku w New Delhi123RF/PICSEL

Światowy Dzień Wegetarianizmu

Światowy Dzień Wegetarianizmu wypada 1 października. Tego dnia na całym świecie promowany jest wegetarianizm oraz to, jakie korzyści zdrowotne za sobą niesie.

To święto zostało ustanowione w 22 listopada 1977 roku w New Delhi podczas 24. Światowego Kongresu Wegetariańskiego przez Międzynarodową Unię Wegetariańską. Pomysłodawcą święta było Północnoamerykańskie Towarzystwo Wegetariańskie. 

Czym jest wegetarianizm?

Laktowegetarianizm to dieta pozbawiona mięsa, ryb oraz jajek
Laktowegetarianizm to dieta pozbawiona mięsa, ryb oraz jajek123RF/PICSEL

Można wyróżnić kilka wersji wegetarianizmu. Za podstawową uznaje się laktoowowegetarianizm, który opiera się na wykluczeniu z diety mięsa i ryb. Ponadto ta odmiana wegetarianizmu nie uwzględnia produktów, których pochodzenie jest związane z ubojem zwierząt np. żelatyna. Natomiast osoba będąca na tej diecie spożywa produkty mleczne i jajka.

Można wyróżnić również dietę laktowegetariańską. Wiąże się ona z wykluczeniem nie tylko mięsa oraz ryb, ale także jajek. Inaczej jest jednak w przypadku diety owowegetariańskiej, która wyklucza nabiał, mięso i ryby. 

Popularny staje się również fleksitarianizm. Jest to sposób odżywiania, którego podstawą są warzywa i inne produkty roślinne, jednak od czasu do czasu dopuszcza się spożywanie mięsa i ryb. 

Polacy a wegetarianizm

Analizy Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia wykazały, że Polacy ograniczyli kupowanie mięsa, a co za tym idzie, zaczęli wybierać jego roślinne zamienniki. Uznaje się, że to jeden z głównych popandemicznych trendów konsumenckich. 

Wyniki nie wskazują, że jest to rewolucyjny krok, ale zdecydowanie nastąpiła zmiana w nawykach konsumenckich.

Czytaj więcej:

„Ewa gotuje”: Tarta z gruszkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas