Wielkanoc 2021: Jak zrobić pisanki farbowane w cebuli?

Wielkanoc tuż-tuż, więc warto poznać poznać sprawdzone patenty na przygotowanie pisanek. Choć istnieje wiele sposobów ich przygotowania, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po tradycyjne metody, które wykorzystywały nasze babcie. Dlaczego do nich wracać, skoro istnieją barwniki w saszetkach? Ponieważ te naturalne gwarantują piękny, intensywny i naturalny kolor. Jedną z metod farbowania jajek jest wykorzystanie łupin z cebuli. Dzięki niej można otrzymać ciekawe pisanki, które będą oryginalną ozdobą wielkanocnego koszyczka.

Dzięki cebuli w łatwy sposób można zabarwić jajka
Dzięki cebuli w łatwy sposób można zabarwić jajka123RF/PICSEL

Pisanki czy kraszanki?

Pewnie niejednej osobie udało się spotkać z pisankami i kraszankami, ale nie zawsze jest wiadomo, czym się od siebie różnią. Kraszanki to jajka barwione w całości na jednolity kolor, najczęściej w sposób naturalny, gdzie wykorzystywano właśnie łupiny cebuli, wywar z buraków, owsa lub kapusty. Niekiedy na kraszance wydrapywano wzory, co sprawiało, że była jeszcze bardziej atrakcyjna. Natomiast pisanka przed barwieniem była zdobiona wzorami z wosku, a następnie kolorowana w taki sam sposób.

Biała cebula barwi jajka na brązowy kolor
Biała cebula barwi jajka na brązowy kolor123RF/PICSEL

Kiedy przygotować się do barwienia jajek?

Jeśli decydujemy się na barwienie jajek za pomocą łupin z cebuli, warto odpowiednio wcześniej się do tego przygotować. Przede wszystkim trzeba zebrać odpowiednia ilość surowca (minimum z 10 sztuk warzyw) oraz wysuszyć pilnując, aby nie zgniły. Do tego celu można użyć zarówno cebulę białą, jak i czerwoną. Ta pierwsza nada brązową barwę jajkom, natomiast ta druga intensywną, brązowo-bordową.

Jak zabarwić jajka?

Jajka można barwić na dwa sposoby. Pierwszy z nich zakłada, aby łupiny wrzucić do garnka wraz z jajkami, zalać wodą, a następnie zagotować całość na wolnym ogniu przez 10 minut od momentu wrzenia. Drugi wymaga większej cierpliwości. Łupiny należy namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na minimum dobę, a następnie odcedzić je i w powstałej mieszance ugotować jajka przez 10 minut. Niektórzy polecają, aby do naturalnego barwnika dodać odrobinę octu, co sprawi, że kolor będzie intensywniejszy.

Poznaj trik na piękne jajka

Dzięki oliwie pisanki będą pięknie błyszczeć
Dzięki oliwie pisanki będą pięknie błyszczeć123RF/PICSEL

Choć zabarwione w łupinie jajka same w sobie są atrakcyjne, to można poprawić ich wygląd. Wystarczy zastosować prosty trik. Po wyciągnięciu kraszanek lub pisanek, wystarczy wyciągnąć je na ręcznik papierowy, aby obeschły z nadmiaru płynu. Na koniec, kiedy będą suche, warto je pokryć dokładnie olejem jadalnym albo oliwą. Można niewielką ilość tłuszczu nalać na skorupkę i rękoma rozsmarować po całej powierzchni jajka. Ten prosty zabieg sprawi, że pisanka bądź kraszanka będzie pięknie błyszczeć!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas