Zakazane pokarmy w Wielki Piątek. Nie jedz, by uniknąć grzechu

W Wielki Piątek obowiązuje zakaz jedzenia mięsa
W Wielki Piątek obowiązuje zakaz jedzenia mięsa123RF/PICSEL
  • Utrzymanie postu wielkopiątkowego ma za zadanie pomóc lepiej oraz dokładniej rozważać mękę oraz śmierć Chrystusa.
  • Nakazy, zakazy oraz ogólnie przyjęte zasady, do których katolicy powinni stosować się w ciągu tego dnia, są regulowane przez Kodeks Prawa Kanonicznego.
  • W dawnych czasach, podczas obchodzenia Wielkiego Piątku, jedzono np. ziemniaki z kapustą, polewkę z serwatki oraz żur z grzybami. Chleb pojawiał się wyłącznie na stole bogatych mieszkańców.

Post wielkopiątkowy - na czym polega?

Kogo obowiązuje post i jakie są wyjątki?

Kto może zostać zwolniony z obowiązku poszczenia w Wielki Piątek?
Kto może zostać zwolniony z obowiązku poszczenia w Wielki Piątek?123RF/PICSEL

Mięso oraz inne produkty zakazane

  • słodycze,
  • desery,
  • wszelkiego rodzaju alkohol.

Co wolno jeść w Wielki Piątek?

Na liście produktów dozwolonych do spożycia w Wielki Piątek znajdziemy m.in. nabiał, warzywa oraz owoce
Na liście produktów dozwolonych do spożycia w Wielki Piątek znajdziemy m.in. nabiał, warzywa oraz owoce123RF/PICSEL
  • warzywa,
  • owoce,
  • grzyby,
  • zioła,
  • przyprawy,
  • pieczywo,
  • kasze,
  • ryże,
  • pestki,
  • mleko,
  • sery,
  • jogurty,
  • jaja,
  • ryby,
  • owoce morza,
  • tłuszcze - również odzwierzęce, np. masło i smalec.

Przykładowe postne menu

  • 2 filety śledziowe w oleju lub zalewie korzennej
  • 2 kromki pieczywa
  • 100 g twarożku wiejskiego
  • Pół pęczka szczypiorku
  • 0,5 pomidora
  • Sól i pieprz do smaku
  1. Kromki chleba opiekamy w tosterze lub piekarniku.
  2. Tosty smarujemy twarożkiem. Kładziemy na nich plasterek pomidora, posypujemy szczypiorkiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
  3. Na wierzchu układamy zwinięte płaty śledziowe. Smacznego!
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 1 pęczek szczypiorku
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, kminek
  1. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy ze skorupek, a następnie ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach lub rozdrabniamy widelcem.
  2. Dodajemy do nich jedno surowe jajko, pokrojony szczypiorek, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Z uzyskanej masy formujemy niewielkie kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionym sosem lub surówką. Smacznego!
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  1. Obrane ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek drobno kroimy.
  2. Do warzyw dodajemy jajka, mąkę oraz wyciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy.
  3. Gotową masę nakładamy partiami na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy przez 4-5 minut z obu stron.
  4. Placki wykładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Wielkanocna sałatka teściowejInteria KulinariaInteria Kulinaria