Zakazane pokarmy w Wielki Piątek. Nie jedz, by uniknąć grzechu

W Wielki Piątek obowiązuje zakaz jedzenia mięsa
W Wielki Piątek obowiązuje zakaz jedzenia mięsa123RF/PICSEL
  • Utrzymanie postu wielkopiątkowego ma za zadanie pomóc lepiej oraz dokładniej rozważać mękę oraz śmierć Chrystusa.
  • Nakazy, zakazy oraz ogólnie przyjęte zasady, do których katolicy powinni stosować się w ciągu tego dnia, są regulowane przez Kodeks Prawa Kanonicznego.
  • W dawnych czasach, podczas obchodzenia Wielkiego Piątku, jedzono np. ziemniaki z kapustą, polewkę z serwatki oraz żur z grzybami. Chleb pojawiał się wyłącznie na stole bogatych mieszkańców.

Post wielkopiątkowy - na czym polega?

Zobacz również:

    Kogo obowiązuje post i jakie są wyjątki?

    Kto może zostać zwolniony z obowiązku poszczenia w Wielki Piątek?
    Kto może zostać zwolniony z obowiązku poszczenia w Wielki Piątek?123RF/PICSEL

    Mięso oraz inne produkty zakazane

    • słodycze,
    • desery,
    • wszelkiego rodzaju alkohol.

    Co wolno jeść w Wielki Piątek?

    Na liście produktów dozwolonych do spożycia w Wielki Piątek znajdziemy m.in. nabiał, warzywa oraz owoce
    Na liście produktów dozwolonych do spożycia w Wielki Piątek znajdziemy m.in. nabiał, warzywa oraz owoce123RF/PICSEL
    • warzywa,
    • owoce,
    • grzyby,
    • zioła,
    • przyprawy,
    • pieczywo,
    • kasze,
    • ryże,
    • pestki,
    • mleko,
    • sery,
    • jogurty,
    • jaja,
    • ryby,
    • owoce morza,
    • tłuszcze - również odzwierzęce, np. masło i smalec.

    Przykładowe postne menu

    • 2 filety śledziowe w oleju lub zalewie korzennej
    • 2 kromki pieczywa
    • 100 g twarożku wiejskiego
    • Pół pęczka szczypiorku
    • 0,5 pomidora
    • Sól i pieprz do smaku
    1. Kromki chleba opiekamy w tosterze lub piekarniku.
    2. Tosty smarujemy twarożkiem. Kładziemy na nich plasterek pomidora, posypujemy szczypiorkiem, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
    3. Na wierzchu układamy zwinięte płaty śledziowe. Smacznego!
    • 5 jajek ugotowanych na twardo
    • 1 surowe jajko
    • 2 płaskie łyżki bułki tartej
    • 1 pęczek szczypiorku
    • Przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, kminek
    1. Ugotowane i ostudzone jajka obieramy ze skorupek, a następnie ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach lub rozdrabniamy widelcem.
    2. Dodajemy do nich jedno surowe jajko, pokrojony szczypiorek, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
    3. Z uzyskanej masy formujemy niewielkie kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubionym sosem lub surówką. Smacznego!
    • 0,5 kg ziemniaków
    • 3 marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 jajka
    • ½ szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1. Obrane ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek drobno kroimy.
    2. Do warzyw dodajemy jajka, mąkę oraz wyciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy.
    3. Gotową masę nakładamy partiami na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy przez 4-5 minut z obu stron.
    4. Placki wykładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Podajemy na ciepło. Smacznego!
    Wielkanocna sałatka teściowejInteria KulinariaInteria Kulinaria