Zrób sobie przyjemność

W jaki sposób? Przyrządź sobie deser. Najlepiej z owocami i czekoladą. Jesienne smutki miną jak ręką odjął.

Deser winny z owocami

Składniki:
• 2 jaja
• 2 żółtka
• 2 szklanki białego półsłodkiego wina
• pół szklanki cukru
• sok i skórka otarta z cytryny
• łyżka mąki ziemniaczanej
• brzoskwinie z syropu
• wiśnie z konfitury
• kiwi.

Przyrządzanie:

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wina. W rondlu utrzeć żółtka z cukrem, dodać jaja oraz sok i skórkę z cytryny, ubić na parze na krem, dolewając stopniowo wino, a pod koniec wino zmieszane z mąką ziemniaczana. Przełożyć do pucharków i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem udekorować owocami.

Deser owocowy

Składniki:
• 3 gruszki
• 3 jabłka
• sok z cytryny
• 10 śliwek z kompotu
• kilka wydrylowanych wiśni z kompotu
• łyżka posiekanych migdałów
• łyżka rodzynek
• mały kieliszek brandy
• szklanka śmietanki kremówki
• 3 łyżki cukru pudru.

Przyrządzanie:

Owoce z kompotu pokroić w małą kostkę. Jabłka i gruszki umyć, obrać, przeciąć na pół i po wyjęciu gniazd nasiennych drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, delikatnie wymieszać z bakaliami i brandy. Owoce świeże i z kompotu włożyć do kompotierek, ostrożnie wymieszać i polać śmietanką. Przed podaniem schłodzić.

Deser czekoladowy z owocami

Składniki:
• tabliczka gorzkiej czekolady
• 2 łyżki mleka
• 2 jaja
• 2 łyżki cukru
• szklanka śmietany kremówki
• łyżka cukru pudru
• kilka biszkoptów
• 2 mandarynki
• 2 owoce kiwi.

Przyrządzanie:

Czekoladę pokruszyć, zalać mlekiem, rozpuścić na parze. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z czekoladą, dokładnie ubić na parze, a po wystudzeniu połączyć ze sztywną pianą z białek. Masę czekoladową przełożyć do szklanych pucharków, wstawić do lodówki, przed podaniem udekorować kremówką ubitą z cukrem pudrem oraz owocami i biszkoptami.

Tekst pochodzi z magazynu

Dzień Dobry
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas