Zrób sobie przyjemność
W jaki sposób? Przyrządź sobie deser. Najlepiej z owocami i czekoladą. Jesienne smutki miną jak ręką odjął.
Deser winny z owocami
Składniki:
2 jaja
2 żółtka
2 szklanki białego półsłodkiego wina
pół szklanki cukru
sok i skórka otarta z cytryny
łyżka mąki ziemniaczanej
brzoskwinie z syropu
wiśnie z konfitury
kiwi.
Przyrządzanie:
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wina. W rondlu utrzeć żółtka z cukrem, dodać jaja oraz sok i skórkę z cytryny, ubić na parze na krem, dolewając stopniowo wino, a pod koniec wino zmieszane z mąką ziemniaczana. Przełożyć do pucharków i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem udekorować owocami.
Deser owocowy
Składniki:
3 gruszki
3 jabłka
sok z cytryny
10 śliwek z kompotu
kilka wydrylowanych wiśni z kompotu
łyżka posiekanych migdałów
łyżka rodzynek
mały kieliszek brandy
szklanka śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru.
Przyrządzanie:
Owoce z kompotu pokroić w małą kostkę. Jabłka i gruszki umyć, obrać, przeciąć na pół i po wyjęciu gniazd nasiennych drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, delikatnie wymieszać z bakaliami i brandy. Owoce świeże i z kompotu włożyć do kompotierek, ostrożnie wymieszać i polać śmietanką. Przed podaniem schłodzić.
Deser czekoladowy z owocami
Składniki:
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
2 jaja
2 łyżki cukru
szklanka śmietany kremówki
łyżka cukru pudru
kilka biszkoptów
2 mandarynki
2 owoce kiwi.
Przyrządzanie:
Czekoladę pokruszyć, zalać mlekiem, rozpuścić na parze. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z czekoladą, dokładnie ubić na parze, a po wystudzeniu połączyć ze sztywną pianą z białek. Masę czekoladową przełożyć do szklanych pucharków, wstawić do lodówki, przed podaniem udekorować kremówką ubitą z cukrem pudrem oraz owocami i biszkoptami.
Tekst pochodzi z magazynu