​Pałac w pięciu kolorach zdrowia. Iluminacja PKiN na Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Już w najbliższy piątek wieczorem warszawski Pałac Kultury i Nauki rozbłyśnie pięcioma kolorami. W ten sposób polska branża owocowo-warzywna - producenci i przetwórcy, chce wspólnie uświetnić przypadający w tym roku na 16 października Światowy Dzień Owoców i Warzyw.

Aby zapewnić organizmowi różnorodne, niezbędne fitoskładniki, warto spożywać owoce, warzywa i soki ze wszystkich pięciu grup kolorystycznych
Aby zapewnić organizmowi różnorodne, niezbędne fitoskładniki, warto spożywać owoce, warzywa i soki ze wszystkich pięciu grup kolorystycznych123RF/PICSEL

Niecodzienna iluminacja ma zachęcić warszawiaków do celebracji tego święta, a jednocześnie zwrócić ich uwagę na rolę, jaką pełnią w diecie owoce, warzywa oraz ich przetwory, w tym soki.

Pięć kolorów na talerzu

Zaplanowana na 16 października 2020 roku iluminacja Pałacu Kultury i Nauki będzie wydarzeniem widowiskowym, ale też niosącym przekaz edukacyjny. Barwy świateł, które rozbłysną tego dnia na elewacji PKiN, zostały dobrane według dietetycznego klucza. Żółty/pomarańcz, czerwień, zieleń, fiolet oraz biel reprezentują pięć grup kolorystycznych owoców i warzyw. Każda z nich natomiast ma konkretne wiodące właściwości zdrowotne, ponieważ kolor jest powiązany z zawartością określonych składników odżywczych. Swoje cechy warzywa i owoce zawdzięczają m.in. naturalnym barwnikom: karotenoidom (grupa żółto-pomarańczowa), antocyjanom (grupa czerwona i fioletowa), chlorofilowi (grupa zielona), a także innym substancjom, takim jak np. flawanony czy olejki eteryczne (grupa biała).

Aby zapewnić organizmowi różnorodne, niezbędne fitoskładniki, warto spożywać owoce, warzywa i soki ze wszystkich pięciu grup kolorystycznych. Na przykład pomarańczowa dynia, marchew, morele czy sok marchwiowy są źródłem ważnego dla wzroku beta-karotenu, który wspiera również nasz układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy i ma udział w profilaktyce niektórych nowotworów. W czerwonych owocach i warzywach znajdziemy różne związki z grupy antocyjanów, uważane za jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Antocyjany zwalczają wolne rodniki, przyśpieszające starzenie się komórek i zwiększające ryzyko zachorowania na nowotwory. Dużą ich ilość mają wszystkie czerwone i fioletowe owoce i warzywa m.in. wiśnie, truskawki, czarne porzeczki, aronia, borówka. Warto też sięgać po czerwone jabłka, czerwoną cebulę i kapustę, bogate w cyjanidynę, która ochroni przed otyłością.

Jedząc szpinak, sałatę, agrest czy ogórki, dostarczamy organizmowi chlorofil, który ma działanie przeciwnowotworowe i duże ilości kwasu foliowego. Z kolei warzywa białe (czosnek, cebula), dzięki zawartości olejków eterycznych, wspierają leczenie przeziębień jako naturalny antybiotyk. Zawarte w nich flawanony (kalafior, pietruszka) działają natomiast antyoksydacyjnie, a przez to wspierają nasz organizm w walce z różnymi niekorzystnymi zmianami w naszym organizmie.

Owoce i warzywa przez cały rok

Światowy Dzień Owoców i Warzyw to dobra okazja, aby zastanowić się nad ich obecnością w naszym jadłospisie. Zgodnie z zaleceniami instytucji zdrowia publicznego, każdego dnia powinniśmy spożywać min. 400 g warzyw, owoców oraz ich przetworów, najlepiej w podziale na pięć porcji. Jedną porcję może stanowić np. jedno jabłko, miseczka surówki, kilka małych owoców, talerz zupy warzywnej czy szklanka soku (200 ml). Chcąc zadbać o właściwie zbilansowaną dietę, oprócz zasady pięciu porcji warto pamiętać o wspomnianych pięciu kolorach, które ułatwiają komponować posiłki różnorodne także pod względem zapewnienia naszemu organizmowi różnych niezbędnych składników. Pamiętajmy, że często owoce, warzywa i przetwory, w tym soki są jedynym źródłem niektórych witamin i wielu fitoskładników o charakterze antyoksydacyjnym.

Owoce i warzywa dają niezliczone możliwości kulinarne: możemy jeść je na surowo, gotowane, pieczone, w formie soków, zup, sałatek i nie tylko. Nie są trudno dostępne ani kosztowne, wciąż jednak brakuje ich w naszej diecie. Problem ten dotyczy zresztą nie tylko Polaków. Mając na uwadze konieczność pogłębienia edukacji w temacie zdrowego odżywiania, Organizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła nadchodzący 2021 rok Rokiem Owoców i Warzyw. Warszawska iluminacja Pałacu Kultury i Nauki będzie więc jego symboliczną zapowiedzią. 

Zapraszamy do wspólnego świętowania!

Organizatorzy owocowo-warzywnej iluminacji PKiN zapraszają do wspólnego świętowania wszystkich warszawiaków, a osoby spoza stolicy do śledzenia relacji z wydarzenia na profilu Apetyt na polskie na Facebooku. Iluminacja rozpocznie się 16 października 2020 r. o godzinie 19:00, a zakończy przed północą. Inicjatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. W jego realizację włączyło się też 16 partnerów - organizacji skupiających polskich producentów oraz przetwórców owoców i warzyw. 



INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas