Gdzie szukać potasu?

Zasada numer jeden, im jakiś produkt jest uboższy w tłuszcze, tym więcej zawiera potasu.

Ten pierwiastek znajduje się w bananach i pomarańczach. Z warzyw najbogatszym źródłem są ziemniaki, pomidory, szpinak i marchew.

Pamiętaj jednak, że potas wypłukuje się do wody podczas gotowania. Dlatego, jeśli chcesz uzupełnić niedobory, gotuj zupę jarzynową. Inne źródła potasu to: ryby, drób, czerwone mięso, nabiał, zwłaszcza jogurty, chleb pełnoziarnisty i orzechy bez soli.

Zawartość potasu w 100 g

Suszone morele: 1888 mg

Kiełki jęczmienne: 1700 mg

Mleko pełne:1660 mg

Suszona fasola: 1260 mg

Soczewica:1200 mg

Zielony groszek: 1000 mg

Kakao:980 mg

Pietruszka, rzodkiewka:900 mg

Brązowy ryż: 300 mg

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas