Reklama

Kilka ważnych faktów o pierwszych wiosennych warzywach

Wprawdzie lata "pędzenia" nowalijek na wielkich ilościach nawozów sztucznych mamy już za sobą, ale dla małych dzieci wciąż warto kupować te przysmaki w gospodarstwach ekologicznych, sklepach ze zdrową żywnością albo zdobywać je od zaprzyjaźnionych działkowiczów.

Wprawdzie lata "pędzenia" nowalijek na wielkich ilościach nawozów sztucznych mamy już za sobą, ale dla małych dzieci wciąż warto kupować te przysmaki w gospodarstwach ekologicznych, sklepach ze zdrową żywnością albo zdobywać je od zaprzyjaźnionych działkowiczów.

Po prostu maluchy są bardziej wrażliwe na wszelkie szkodliwe substancje niż dorośli.

• Wybierając jarzyny pamiętaj, że zbyt drobne i niedojrzałe wcale nie będą smaczne.

• Młodych warzyw nie powinno się długo gotować, bo stracą kolor. Aby zachowały smak i aromat, najlepiej przyrządzać je na parze. Można też smażyć lub dusić, ale krótko, aby się nie rozpadły. Doskonale nadają się także na surówki. Wystarczy je doprawić sokiem z cytryny i oliwą lub polać jogurtem.

Mam dziecko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy