Reklama

Mazurek kajmakowy

Ciasto: 30 dkg mąki; 10 dkg cukru pudru; 20 dkg masła; 2 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej; żółtko. Masa: 2 szklanki mleka, 50 dkg cukru, 10 dkg masła. Do przybrania: połówki orzechów pekanów i włoskich; rodzynki; daktyl; masa marcepanowa.

Ciasto: 30 dkg mąki; 10 dkg cukru pudru; 20 dkg masła; 2 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej; żółtko.
Masa: 2 szklanki mleka, 50 dkg cukru, 10 dkg masła.
Do przybrania: połówki orzechów pekanów i włoskich; rodzynki; daktyl; masa marcepanowa.

Ciasto: z podanych składników zagnieć szybko kruche ciasto i włóż na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm. Ułóż placek w formie o wymiarach 30 x 40 cm. Z reszty ciasta wyciśnij szprycą ozdobny wałek wokół brzegów mazurka. Piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C.

Masa: mleko zagotuj z cukrem na małym ogniu, stale mieszając, do zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudź, dodaj masło i ucieraj, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmaruj masę na cieście. Przybierz bakaliami i ozdobami z masy marcepanowej.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy