Migdałowe babeczki z kremem
Ciasto: 25 dkg mąki; 20 dkg masła; 15 dkg zmielonych migdałów; 15 dkg cukru pudru; 2 żółtka; 2 czubate łyżki cukru waniliowego; szczypta soli. Krem do pieczenia: 25 dkg masła; 25 dkg cukru pudru; 20 dkg zmielonych migdałów; 2 jaja; 20 dkg mąki; 20 g likieru migdałowego; szczypta soli. Krem do dekoracji: 25 dkg masła; 2 żółtka; 20 dkg cukru pudru; 2 czubate łyżki cukru waniliowego; 20 g likieru migdałowego; 15 winogron.
Przepis na 15 sztuk.
Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i migdałami. Posiekaj z masłem na piasek, dodaj żółtka, wyrób szybko gładkie ciasto, owiń w folię i wstaw do lodówki na ok. pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim natłuszczone foremki. Ciasto ponakłuwaj i odstaw do lodówki.
Krem do pieczenia: masło utrzyj na krem, dodawaj cukier, migdały, całe jaja i likier, cały czas ucierając. Następnie dodawaj po łyżce mąki wymieszanej z solą. Masę przełóż do foremek z ciastem. Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Babeczki piecz ok. 20 minut. Po ostudzeniu wyjmij z foremek.
Krem do dekoracji: masło utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i likierem. Z każdej babeczki odetnij wierzch. Ciasteczka ozdób niewielką ilością kremu wyciśniętego ze szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy, przykryj wierzchem, ozdób winogronem.