Reklama

Niezwykły czosnek

Czosnek, zwany naturalnym antybiotykiem, najlepiej spożywać surowo.

Gotowany lub zmiażdżony traci wiele cennych substancji o działaniu bakteriobójczym i wirusobójczym.

Czosnek pomaga zwalczać stany zapalne gardła i górnych dróg oddechowych. Ma też działanie wykrztuśne. Ponieważ podnosi odpornośc organizmu, warto go jadać profilaktycznie - co dzień po jednym ząbku.

Na przeziębienie zaleca się spożywanie syropu czosnkowego. Wystarczy 2 zmiażdżone ząbki czosnku zmieszać z sokiem z cytryny i łyżką oliwy. W ten sposób przygotowaną miksturę zażywamy co dzień po jednej łyżeczce.

Reklama

Czosnek ma również działanie przeciwrakowe. Zawarte w nim składniki rozkładają niebezpieczne związki zawarte w pozywieniu, uszkadzają i niszczą złośliwe komórki.

Czosnek zapobiega chrorobie wieńcowej i miażdżycy. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego. Wzmacnia serce.

Kąpiel z dodatkiem czosnku pomaga pozbyć się grzybicy. Do miski z ciapłą wodą dodajemy kilka obranych i zmiażdżonych ząbków czosnku oraz łyżkę alkoholu. Stopy moczymy przez ok. 15 minut. Kuracje powtarzamy przez kilka dni. Paznokcie zajęte grzybicą najlepiej smarować mieszanką z rozgniecionego czosnku i oliwy z oliwek. Posmarowany paznokieć zawijamy bandażem na ok. pół godziny. Kurację powtarzamy do skutku.

Spożywanie surowego czosnku może zapobiegać zakażeniom, które wywiązały się podczas ukąszeń lub użądleń.

Uwaga!

Obrany czosnek najlepiej pozostawić na jeden kwadrans. W tym czasie zaczyna działać enzym, który uaktywnia zawarte w nim pożyteczne substancje.

Ci, którym przeszkadza specyficzny zapach czosnku, mogą kupić w aptece bezzapachowe kapsułki spoprządzone na bazie czosnku.

Czosnek może powodować uczulenie i dolegliwości żołądkowe.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: czosnek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy