NNKT na zdrowie

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega - 3 przyczyniają się do obniżenia masy tkanki tłuszczowej oraz poprawiają poziom lipidów we krwi u osób chorych na cukrzycę - donoszą naukowcy z Francji.

Wyniki badań opublikowano na łamach grudniowego American Journal of Clinical Nutrition.

Reklama

Uczeni z Institut national de la santé et de la recherche medicale (INSERM) poddali badaniu grupę kobiet chorych na cukrzycę typu 2. Dietę pacjentek uzupełniono o preparaty zawierające kwasy Omega - 3. Jednocześnie wyodrębniono losowo grupę kobiet, które otrzymywały olej parafinowy w charakterze placebo.

W grupie pacjentek przyjmujących kwasy Omega - 3 naukowcy zaobserwowali redukcję podskórnej tkanki tłuszczowej oraz znaczny ubytek całkowitej masy tłuszczowej organizmu.

Uczeni podkreślają również, że dzienna dawka kalorii przyswajanych przez badane kobiety nie uległa zmianie w trakcie doświadczenia.

Wśród badanych, którym podawano preparaty z kwasami Omega - 3, naukowcy zaobserwowali również niższy poziom trójglicerydów, które sprzyjają rozwojowi miażdżycy. W rezultacie poprawiła się relacja szkodliwych trójglicerydów do HDL (tzw. dobry cholesterol).

- Diabetycy to grupa szczególnie narażona na otyłość i miażdżycę. Osoby chore na cukrzycę umierają najczęściej właśnie z powodu zaburzeń lipidowych - wyjaśnia dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Jak tłumaczą autorzy badania - zestaw genów związanych z procesami zapalnymi w podskórnej tkance tłuszczowej uległ zmniejszeniu w grupie przyjmującej preparaty z kwasami Omega - 3.

Już wcześniejsze badania pokazały znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega - 3 dla walki z cukrzycą.

W październikowym wydaniu "Journal of American Medical Association" naukowcy z Uniwersytetu Colorado dowiedli, że przyjmowanie suplementów zawierających kwasy Omega-3 oraz witaminy D hamuje rozwój autoagresji komórek wysp trzustkowych - procesu, który bezpośrednio poprzedza cukrzycę typu 1.

Według danych Ministerstwa Zdrowia w Polsce na cukrzycę cierpi 2 - 2,5 mln osób, co stanowi ok. 5 proc. społeczeństwa. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje z kolei, że do 2030 roku liczba cukrzyków na świecie wzrośnie o 55 proc. do 380 mln. Z powodu cukrzycy umiera co roku 3,2 mln osób, co sprawia, że choroba jest zaliczana do 10 najważniejszych epidemicznych zagrożeń życia i zdrowia.

Kwasy Omega-3

Tłuszcze z rodziny Omega-3 zaliczane są do długołańcuchowych Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które:

- stanowią budulec tkanki mózgowej;

- wpływają na jakość błon komórkowych wszystkich komórek ciała;

- ich obecność jest ważnym czynnikiem rozwoju mózgu i zachowania sprawności umysłowej aż do późnego wieku;

- przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych i korzystnie wpływają na układ naczyniowy;

- pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, alergii, wszelkich chorób układu immunologicznego;

- podnoszą odporność organizmu;

- są niezbędnym składnikiem do syntezy hormonów takich jak dopamina i hormon szczęścia - serotonina;

- obecność kwasów Omega-3, poprzez zapobieganie nadprodukcji leptyny, wspomaga również odchudzanie.

Dowiedz się więcej na temat: preparaty | naukowcy | zdrowie | kwasy | omega

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje