Reklama

Ostrożnie z witaminą A

Smakosze wątróbki powinni ograniczyć jej spożywanie do jednego razu w tygodniu i kontrolować inne źródła pochodzenia witaminy A. Zbyt duża ilość witaminy w organizmie ma właściwości toksyczne i zwiększa ryzyko urazów kości.

Smakosze wątróbki powinni ograniczyć jej spożywanie do jednego razu w tygodniu i kontrolować inne źródła pochodzenia witaminy A. Zbyt duża ilość witaminy w organizmie ma właściwości toksyczne i zwiększa ryzyko urazów kości.

Wyjątkowo ryzykowne jest łączenie żywności bogatej w witaminę A (retinol) z dodatkowym wspomaganiem preparatami witaminowymi. Szczególnie zagrożonymi w tym względzie są kobiety po przejściu menopauzy i starsi ludzie - dla nich limit dziennej dawki to 1,5 mg.

Drugą grupę ryzyka stanowią kobiety w ciąży lub zamierzające zajść w ciążę - nadmierna ilość retinolu może uszkodzić płód.

Retinol występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego, natomiast warzywa (jak marchew czy szpinak) zawierają składniki przeobrażające się w witaminę A już w samym organizmie i ich poziom nie wykazuje znamion toksyczności.

Reklama

W rozsądnych jednak dawkach retinol jest zalecany dla prawidłowego rozwoju systemu odpornościowego i wzroku.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: witaminy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama