Ostrożnie z witaminą A
Smakosze wątróbki powinni ograniczyć jej spożywanie do jednego razu w tygodniu i kontrolować inne źródła pochodzenia witaminy A. Zbyt duża ilość witaminy w organizmie ma właściwości toksyczne i zwiększa ryzyko urazów kości.
Wyjątkowo ryzykowne jest łączenie żywności bogatej w witaminę A (retinol) z dodatkowym wspomaganiem preparatami witaminowymi. Szczególnie zagrożonymi w tym względzie są kobiety po przejściu menopauzy i starsi ludzie - dla nich limit dziennej dawki to 1,5 mg.
Drugą grupę ryzyka stanowią kobiety w ciąży lub zamierzające zajść w ciążę - nadmierna ilość retinolu może uszkodzić płód.
Retinol występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego, natomiast warzywa (jak marchew czy szpinak) zawierają składniki przeobrażające się w witaminę A już w samym organizmie i ich poziom nie wykazuje znamion toksyczności.
W rozsądnych jednak dawkach retinol jest zalecany dla prawidłowego rozwoju systemu odpornościowego i wzroku.