Reklama

Rolada czosnkowo-ziołowa

Kilogram niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeber); łyżeczka soli; 6 - 7 ząbków czosnku; pieprz; po 1/4 łyżeczki majeranku, bazylii, cząbru, mięty i szałwi; 0,5 łyżki smalcu.

Kilogram niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeber); łyżeczka soli; 6 - 7 ząbków czosnku; pieprz; po 1/4 łyżeczki majeranku, bazylii, cząbru, mięty i szałwi; 0,5 łyżki smalcu.

Utarty z solą czosnek zmieszaj z ziołami i pieprzem. Umyty i dokładnie osuszony boczek natrzyj mieszaniną ziół, mocno zwiń, owiąż grubą bawełnianą nicią i zostaw na noc w chłodnym miejscu.

W rondlu rozgrzej tłuszcz, zrumień boczek ze wszystkich stron, zmniejsz ogień. Miseczkę, w której leżał boczek, spłucz wodą i podlej nią boczek. Duś ok. 90 minut pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej wody, aby się nie przypalił.

Upieczony boczek wyłóż na talerz, podlej sosem spod duszenia, zostaw do ostygnięcia. Podawaj na zimno.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy