Tarataletki - jajka
Ciastka z pomysłem.
- 175 g masła,
- 200 g cukru,
- 250 g maki,
- jajko,
- puszka moreli,
- 2 blaty żelatyny,
- 500 g twarożku,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- 200 g śmietany,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- do dekoracji: cukier puder, mięta,
- mąka do podsypywania, tłuszcz do foremek
Przygotowanie:
Z masła w płatkach, 100 g cukru, jajka i mąki przygotować kruche ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować do grubości ok. 7 mm. Powycinać foremkami do tartaletek. Foremki natłuścić, ułożyć w nich ciasto, lekko docisnąć na brzegach i kilkakrotnie ponakłuwać. Ponownie odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Piec w rozgrzanym do 200 st. piekarniku 17-20 minut. Morele osączyć, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Twarożek, sok z cytryny i 100 g cukru wymieszać, dodać roztopioną żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i mieszać do masy. Ostudzone tartaletki oprószyć po brzegach cukrem pudrem, nakładać krem a następnie polówki moreli. Dekorować miętą.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1490 kJ/356 kcal