To będzie słodki styczeń. Cztery wyśmienite przepisy na karnawał. Wypróbuj obowiązkowo

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Pyszne ciasta i ciasteczka. Oto słodkie, karnawałowe przepisy
Pyszne ciasta i ciasteczka. Oto słodkie, karnawałowe przepisy123RF/PICSEL

Mus pomarańczowy skąpany w karmelu

  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy,
  • otarta skórka z pomarańczy,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru,
  • szklanka cukru (do polewy karmelowej),
  • 1 łyżka pomarańczowego likieru,
  • 400 ml zagęszczonego mleka,
  • 100 ml kremówki,
  • sól.
  1. Zacznij od wsypania cukru na patelnię. Podgrzewaj aż do jego rozpuszczenia. Gotuj go przez niecałe 10 minut - uważaj na to, by się nie przypalił. Kolejny krok: wlej płynny karmel do czterech niewielkich foremek żaroodpornych i odstaw.
  2. Do miski wbij żółtko i jajka, a następnie dodaj mleko, kremówkę, cukier puder, skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy i likier pomarańczowy. Całość ubij mikserem aż do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodaj odrobinę soli.
  3. Foremki z karmelem połóż w dużej formie żaroodpornej i napełnij ją wrzącą wodą (powinna sięgać do połowy foremek). Napełnij kokilki masą kremową i piecz w piekarniku w temperaturze 180 st. C. przez 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudź deser i wstaw do lodówki na noc. Przed podaniem oddziel deser nożem od foremek, wyjmij odwracając do góry dnem. Podawaj z odrobiną karmelu i kawałeczkami pomarańczy.
Pomarańcze sprawdzą się idealnie jako składnik karnawałowych ciast i deserów
Pomarańcze sprawdzą się idealnie jako składnik karnawałowych ciast i deserów123RF/PICSEL

Ciasteczka jaglane z migdałami i figami

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 55 g migdałów mielonych,
  • 45 g fig suszonych.
  • 180 ml wody,
  • 55 g cukru,
  • 65 g masła,
  • 5 g cukru waniliowego,
  • sól.
  1. Kaszę jaglaną opłucz wrzątkiem, a później zalej 180 ml wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Gotuj na wolnym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia wody (przez ok. 15-20 minut). Na koniec całość wymieszaj - uważaj, aby kasza się nie przypaliła. Poczekaj, aż wystygnie.
  2. Jeśli masz migdały w płatkach, sparz je wrzątkiem i drobno zmiel.
  3. Pokrój figi w drobną kosteczkę.
  4. Rozpuść masło, a przestudzoną kaszę zmiel w blenderze na gładką masę. Następnie dodaj do niej pozostałe składniki i zmiksuj.
  5. Ciasto wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, np. za pomocą łyżki. Podziel je tak, by otrzymać 15-16 porcji ciasteczek. Na koniec delikatnie spłaszcz.
  6. Piecz ciastka w 180 st. C przez pół godziny. Upieczone ciasteczka zyskają złoty odcień.
  7. Ostudź ciasteczka. Gotowe!

Ciasto pomarańczowo-migdałowe prosto z Sycylii

  • 3 pomarańcze,
  • 250 g mielonych migdałów,
  • półtora łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 jajek,
  • 200 g cukru.
  1. Umyj pomarańcze, a następnie wyszoruj szczoteczką. Przełóż owoce do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i ostudź.
  2. Wsyp do miski 250 g mielonych migdałów, 200 g cukru, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko wymieszaj.
  3. Ostudzone pomarańcze pokrój na ćwiartki i wyjmij pestki. Owoce ze skórką i miąższem włóż do blendera i zmiksuj.
  4. 6 jajek zmiksuj na masę i dodaj do niej wymieszane wcześniej składniki (migdały, cukier, proszek do pieczenia, zblednowane pomarańcze). Całość miksuj na niskich obrotach.
  5. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 180 st. C. Ciasto przelej do tortownicy i piecz we wspomnianej temperaturze przez 50 minut.

Oponki serowe. Kultowy karnawałowy przysmak

  • 25 dkg twarogu tłustego,
  • 4 dkg stopionego masła,
  • 35 dkg mąki pszennej,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 700 ml oleju do smażenia,
  • mąka i cukier puder do podsypania.
  1. Zmiel twaróg, dodaj żółtka, mąkę (najlepiej przesianą), masło, śmietanę, cukier puder, sodę i spirytus. Zagnieć ciasto tak, by było "lepiące".
  2. Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy (grubość 1 cm). Wytnij kółka o średnicy 4 cm, a środek możesz "wykroić" z pomocą kieliszka. Pozostałe ze "środka" ciasto możesz zagnieść ponownie i uformować z niego kolejne oponki.
  3. Oponki smaż na rozgrzanym oleju - z dwóch stron powinny uzyskać złoto-brązowy odcień.
  4. Przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem. Gotowe!
"Ewa gotuje”: Ciasto z jabłkami i kakaoPolsat