Przypomina tort, urzeka nazwą. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich
Nie bez powodu wpisane na Listę Produktów Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jeśli chodzi o unikalny smak, ale także sposób przyrządzenia. Okazały niczym tort, lekko kwaśny, ale bardzo kremowy. Każdy, kto choć raz spróbuje marcinka, będzie wracał pamięcią do tego smaku.
Marcinek prosto z dworu królewskiego
Historia marcinka związana jest z Pałacem Carskim w Białowieży, w którym bardzo hucznie świętowano obchody św. Marcina. To prawdopodobnie tam narodził się pomysł na pieczenie ciasta, które składa się z kilkudziesięciu cienkich placków przekładanych lekko kwaśnym kremem. Jedną z osób kojarzonych z marcinkiem jest pani Irena Poskrobko z Hajnówki. Jej dziadek przyniósł przepis na ten oryginalny wypiek prosto z dworu królewskiego, po czym receptura ta była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dziś na szczęście przepis na ten przysmak nie stanowi już rodzinnej tajemnicy i każdy może przygotować w domu hajnowskiego marcinka, by przekonać się, że mimo iż pracochłonny, wart jest każdej spędzonej nad nim chwili w kuchni.
Zobacz również:
Przepis na tradycyjnego marcinka
Składniki na ciasto:
- 200 g śmietany 18 proc.
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 2 żółtka
Przygotowanie:
- Ok. 200 g śmietany 18-procentowej mieszamy z łyżeczką sody. Po kilku minutach śmietana powinna zwiększyć objętość o połowę.
- Do osobnej miski wbijamy 2 jajka i 2 żółtka.
- W kolejnej misce ucieramy masło z cukrem na białą masę.
- Podczas ucierania masła dodajemy na zmianę odrobinę śmietany i jajek, aż zużyjemy wszystkie produkty z miseczek.
- Następnie do masy wsypujemy mąkę - początkowo pół kilograma, potem wyrabiamy ciasto i dosypujemy mąkę, aż uzyskamy gładką kulę.
- Ciasto dzielimy na około 70 kuleczek, a każdą rozwałkowujemy na prawie przezroczysty placek o średnicy ok. 20 cm.
- Pieczemy na okrągłych blaszkach lub na papierze do pieczenia od 5 do 10 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Z takiej ilości ciasta wyjdą 2 marcinki o średnicy 20 cm.
Składniki na krem:
- 1200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
- Ubijamy śmietanę z kwaskiem cytrynowym i stopniowo dodajemy cukier.
- Na upieczone wcześniej placki na przemian nakładamy krem, około 2-3 mm.
- Nie uciskamy placków, pod wpływem własnego ciężaru same się uformują.
- Gdy wszystkie placki przełożymy ubitą śmietaną, smarujemy nią też boki.
- Ciasto zostawiamy do odpoczynku na 2 godz. Następnie na 4 godz. wstawiamy do lodówki.