Przypomina tort, urzeka nazwą. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Hajnowski marcinek
Hajnowski marcinekCanvaProINTERIA.PL

Marcinek prosto z dworu królewskiego

Przepis na tradycyjnego marcinka

  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
Ciasto marcinek
Ciasto marcinekCanvaProINTERIA.PL
  1. Ok. 200 g śmietany 18-procentowej mieszamy z łyżeczką sody. Po kilku minutach śmietana powinna zwiększyć objętość o połowę. 
  2. Do osobnej miski wbijamy 2 jajka i 2 żółtka. 
  3. W kolejnej misce ucieramy masło z cukrem na białą masę. 
  4. Podczas ucierania masła dodajemy na zmianę odrobinę śmietany i jajek, aż zużyjemy wszystkie produkty z miseczek. 
  5. Następnie do masy wsypujemy mąkę - początkowo pół kilograma, potem wyrabiamy ciasto i dosypujemy mąkę, aż uzyskamy gładką kulę. 
  6. Ciasto dzielimy na około 70 kuleczek, a każdą rozwałkowujemy na prawie przezroczysty placek o średnicy ok. 20 cm. 
  7. Pieczemy na okrągłych blaszkach lub na papierze do pieczenia od 5 do 10 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Z takiej ilości ciasta wyjdą 2 marcinki o średnicy 20 cm.
  • 1200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Hajnowski marcinek
Hajnowski marcinekCanvaProINTERIA.PL
  1. Ubijamy śmietanę z kwaskiem cytrynowym i stopniowo dodajemy cukier. 
  2. Na upieczone wcześniej placki na przemian nakładamy krem, około 2-3 mm. 
  3. Nie uciskamy placków, pod wpływem własnego ciężaru same się uformują. 
  4. Gdy wszystkie placki przełożymy ubitą śmietaną, smarujemy nią też boki. 
  5. Ciasto zostawiamy do odpoczynku na 2 godz. Następnie na 4 godz. wstawiamy do lodówki.
Ciasto fale Dunaju - klasyczny przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?