Przypomina tort, urzeka nazwą. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich

Nie bez powodu wpisane na Listę Produktów Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jeśli chodzi o unikalny smak, ale także sposób przyrządzenia. Okazały niczym tort, lekko kwaśny, ale bardzo kremowy. Każdy, kto choć raz spróbuje marcinka, będzie wracał pamięcią do tego smaku.

Hajnowski marcinek
Hajnowski marcinekCanvaProINTERIA.PL

Marcinek prosto z dworu królewskiego

Historia marcinka związana jest z Pałacem Carskim w Białowieży, w którym bardzo hucznie świętowano obchody św. Marcina. To prawdopodobnie tam narodził się pomysł na pieczenie ciasta, które składa się z kilkudziesięciu cienkich placków przekładanych lekko kwaśnym kremem. Jedną z osób kojarzonych z marcinkiem jest pani Irena Poskrobko z Hajnówki. Jej dziadek przyniósł przepis na ten oryginalny wypiek prosto z dworu królewskiego, po czym receptura ta była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dziś na szczęście przepis na ten przysmak nie stanowi już rodzinnej tajemnicy i każdy może przygotować w domu hajnowskiego marcinka, by przekonać się, że mimo iż pracochłonny, wart jest każdej spędzonej nad nim chwili w kuchni.

Przepis na tradycyjnego marcinka

Składniki na ciasto:

  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
Ciasto marcinek
Ciasto marcinekCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

  1. Ok. 200 g śmietany 18-procentowej mieszamy z łyżeczką sody. Po kilku minutach śmietana powinna zwiększyć objętość o połowę. 
  2. Do osobnej miski wbijamy 2 jajka i 2 żółtka. 
  3. W kolejnej misce ucieramy masło z cukrem na białą masę. 
  4. Podczas ucierania masła dodajemy na zmianę odrobinę śmietany i jajek, aż zużyjemy wszystkie produkty z miseczek. 
  5. Następnie do masy wsypujemy mąkę - początkowo pół kilograma, potem wyrabiamy ciasto i dosypujemy mąkę, aż uzyskamy gładką kulę. 
  6. Ciasto dzielimy na około 70 kuleczek, a każdą rozwałkowujemy na prawie przezroczysty placek o średnicy ok. 20 cm. 
  7. Pieczemy na okrągłych blaszkach lub na papierze do pieczenia od 5 do 10 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza (bez termoobiegu). Z takiej ilości ciasta wyjdą 2 marcinki o średnicy 20 cm.

Składniki na krem:

  • 1200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Hajnowski marcinek
Hajnowski marcinekCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

  1. Ubijamy śmietanę z kwaskiem cytrynowym i stopniowo dodajemy cukier. 
  2. Na upieczone wcześniej placki na przemian nakładamy krem, około 2-3 mm. 
  3. Nie uciskamy placków, pod wpływem własnego ciężaru same się uformują. 
  4. Gdy wszystkie placki przełożymy ubitą śmietaną, smarujemy nią też boki. 
  5. Ciasto zostawiamy do odpoczynku na 2 godz. Następnie na 4 godz. wstawiamy do lodówki.
Ciasto fale Dunaju - klasyczny przepisInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas