Uważnie czytaj etykiety
W sklepach - nim cokolwiek włożysz do koszyka - dokładnie czytaj informacje na opakowaniu. To powinno wejść ci w nawyk, ponieważ alergeny mogą znajdować się tam, gdzie się ich w ogóle nie spodziewasz.
• Białko mleka krowiego jest nie tylko w mleku i jego przetworach, ale także w herbatnikach, gofrach, czekoladzie, cukierkach, napojach kakaowych, maślanych bułkach, parówkach, margarynach, pasztetach, gotowych naleśnikach, racuchach, krokietach.
• Na białko sojowe możesz trafić w niektórych waflach, ciastkach, majonezie, pastach do pieczywa, konserwach, wędlinach, parówkach, batonikach, drożdżówkach, lodach, czekoladach, chipsach.
• Jaja kurze są dodawane przez producentów do ciast, tortów, gofrów, lodów, deserów, naleśników, pasztetów, pierogów, pieczywa (jajkiem smaruje się wierzch).
• Gluten znajduje się nie tylko w pieczywie, kaszach pszennych, płatkach owsianych czy ciastkach, ale także w niektórych batonach, cukierkach, wędlinach, parówkach, zupkach w proszku, sosach, pierogach i makaronach.
• Orzechy (dla niektórych groźne nawet w ilościach śladowych) mogą wchodzić w skład płatków śniadaniowych, herbatników, twarożków smakowych.
• Konserwanty i barwniki także są silnie uczulające. Znajdziesz je w składzie większości artykułów spożywczych. Dlatego staraj się wybierać produkty, które mają ich jak najmniej lub wcale.