Reklama

Włoska kuchnia oryginalna tylko z certyfikatem

Włosi zamierzają bronić swojej kuchni. Są zmęczeni nadużywaniem ich trójkolorowej flagi i nazwy "włoska kuchnia" dla firmowania złego jedzenia. Już niedługo w świat wyruszą kontrolerzy, którzy mają przyznawać restauracjom specjalne certyfikaty.

Na świecie istnieje ponad 70 tys. lokali reklamujących się jako restauracje włoskie. Najczęściej jednak jedynymi rzeczami, jakie je łączą z Półwyspem Apenińskim, są umieszczone przy wejściu flaga i nazwa.

Włoska Federacja Restauratorów uważa, że w wielu przypadkach serwuje się tam jedzenie, które włoskiej kuchni wcale nie przypomina, a wręcz jest dla niej ujmą. Inne niż włoskie wino, makaron czy ser całkowicie zmieniają smak potraw.

Ministerstwo Rolnictwa wraz z WFR wyśle więc w świat kontrolerów, którzy będą sprawdzać jakość podawanych potraw. Jeśli będą przypominać specjały włoskiej kuchni, dostaną specjalny certyfikat. Do lokali bez takiego certyfikatu Włosi radzą nie zaglądać.

Reklama
RMF
Dowiedz się więcej na temat: świat | Włosi | kuchnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy