Tę niezwykłą potrawę na Podhalu robią na święta. To prawdziwy król stołu

Choć to świąteczne danie jest klasykiem i wielu prawdziwych górali nie wyobraża sobie świąt bez fiziołów, reszta kraju nie do końca zna tę wyjątkową potrawę. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę i urozmaicić świąteczne menu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Pełno w nim witamin i dobroczynnych składników doskonałych dla zachowania zdrowia, a do tego wyjątkowy smak, którego z pewnością nie zapomnisz ty, ani zaproszeni na bożonarodzeniową ucztę goście.

Fizioły to fantastyczna propozycja, by urozmaicić wigilijne potrawy
Fizioły to fantastyczna propozycja, by urozmaicić wigilijne potrawyCanvaProINTERIA.PL

Góralski klasyk świąteczny

Czym są fizioły? To świąteczne danie pochodzi z południowej części Polski i tam jest w świątecznym menu jako pozycja obowiązkowa. Reszta Polski niewiele słyszała o tym rarytasie, którym zajadają się rodowici górale. Jest to gotowana fasola jaś z dodatkiem śliwek wędzonych oraz boczku, a często także z dodatkiem miodu pitnego. Brzmi niepozornie, ale to połączenie smakowe ma w sobie coś z fasolki po bretońsku, ale element nieoczywistej słodyczy przełamuje to skojarzenie. Fizioły mają bogatą historię, bowiem są w świątecznym menu Podhala od kilku już pokoleń. Mieszkańcy południa wiedzą, co dobre, bowiem fasola piękny jaś, stanowiąca trzon tej potrawy jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy A, E, magnez, cynk, fosfor i żelazo. Natomiast wędzone śliwki bogate są w  błonnik, witaminy A i K oraz naturalne antyoksydanty, które: wspierają metabolizm, działając przeczyszczająco i poprawiają perystaltykę jelit. Chronią też przed nadmiernym wchłanianiem cholesterolu i stabilizują poziom glukozy. Wiele przepisów na fizioły zawiera także:

  • suszone grzyby - są źródłem selenu, fosforu, cynku i magnezu, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają pracę tarczycy,
  • czosnek - znany z właściwości bakteriobójczych, dzięki allicynie pomaga chronić organizm przed infekcjami i wzmacnia układ odpornościowy,
  • tymianek i cząber - przyprawy te działają przeciwzapalnie i antyseptycznie, a także wspomagają trawienie, co jest nieocenione podczas świątecznego biesiadowania.

Jak widać, fizioły są nie tylko smaczne, ale także pełne korzystnych dla zdrowia składników.

Przepis na fizioły - pyszności z Podhala

Składniki:

  •  500 g ugotowanej fasoli jaś
  •  200 g suszonych śliwek bez pestek
  •  100 ml miodu pitnego
  •  200 g wędzonego boczku
  •  1  cebula, 1 ząbek czosnku
  •  1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka tymianku
  •  sól i pieprz do smaku
Fizioły to podhalańska klasyka, koniecznie wypróbuj to proste danie z fasoli
Fizioły to podhalańska klasyka, koniecznie wypróbuj to proste danie z fasoliCanvaProINTERIA.PL

Przygotowanie:

  • Śliwki zalać miodem wymieszanym pół na pół z przegotowaną wodą, zostawić na godzinę.
  • Boczek pokroić w drobną kostkę, podobnie pokroić cebulę i czosnek, tylko jeszcze drobniej. Podsmażyć boczek i cebulę, na koniec dodac czosnek.
  • W rondlu wymieszać fasolę ze śliwkami wraz z płynem, w którym się moczyły, dodać boczek i cebulę oraz zioła, dusić, aż większość sosu odparuje.
  • Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Jak zrobić bandurjanki z Podkarpacia?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas