Tę niezwykłą potrawę na Podhalu robią na święta. To prawdziwy król stołu
Choć to świąteczne danie jest klasykiem i wielu prawdziwych górali nie wyobraża sobie świąt bez fiziołów, reszta kraju nie do końca zna tę wyjątkową potrawę. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę i urozmaicić świąteczne menu, koniecznie wypróbuj ten przepis. Pełno w nim witamin i dobroczynnych składników doskonałych dla zachowania zdrowia, a do tego wyjątkowy smak, którego z pewnością nie zapomnisz ty, ani zaproszeni na bożonarodzeniową ucztę goście.
Góralski klasyk świąteczny
Czym są fizioły? To świąteczne danie pochodzi z południowej części Polski i tam jest w świątecznym menu jako pozycja obowiązkowa. Reszta Polski niewiele słyszała o tym rarytasie, którym zajadają się rodowici górale. Jest to gotowana fasola jaś z dodatkiem śliwek wędzonych oraz boczku, a często także z dodatkiem miodu pitnego. Brzmi niepozornie, ale to połączenie smakowe ma w sobie coś z fasolki po bretońsku, ale element nieoczywistej słodyczy przełamuje to skojarzenie. Fizioły mają bogatą historię, bowiem są w świątecznym menu Podhala od kilku już pokoleń. Mieszkańcy południa wiedzą, co dobre, bowiem fasola piękny jaś, stanowiąca trzon tej potrawy jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy A, E, magnez, cynk, fosfor i żelazo. Natomiast wędzone śliwki bogate są w błonnik, witaminy A i K oraz naturalne antyoksydanty, które: wspierają metabolizm, działając przeczyszczająco i poprawiają perystaltykę jelit. Chronią też przed nadmiernym wchłanianiem cholesterolu i stabilizują poziom glukozy. Wiele przepisów na fizioły zawiera także:
- suszone grzyby - są źródłem selenu, fosforu, cynku i magnezu, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają pracę tarczycy,
- czosnek - znany z właściwości bakteriobójczych, dzięki allicynie pomaga chronić organizm przed infekcjami i wzmacnia układ odpornościowy,
- tymianek i cząber - przyprawy te działają przeciwzapalnie i antyseptycznie, a także wspomagają trawienie, co jest nieocenione podczas świątecznego biesiadowania.
Jak widać, fizioły są nie tylko smaczne, ale także pełne korzystnych dla zdrowia składników.
Zobacz również:
Przepis na fizioły - pyszności z Podhala
Składniki:
- 500 g ugotowanej fasoli jaś
- 200 g suszonych śliwek bez pestek
- 100 ml miodu pitnego
- 200 g wędzonego boczku
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Śliwki zalać miodem wymieszanym pół na pół z przegotowaną wodą, zostawić na godzinę.
- Boczek pokroić w drobną kostkę, podobnie pokroić cebulę i czosnek, tylko jeszcze drobniej. Podsmażyć boczek i cebulę, na koniec dodac czosnek.
- W rondlu wymieszać fasolę ze śliwkami wraz z płynem, w którym się moczyły, dodać boczek i cebulę oraz zioła, dusić, aż większość sosu odparuje.
- Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!