111 lat Melitta® - 111 lat filtrowanej kawy
Artykuł sponsorowany
Jest jedna rzecz, o której możemy powiedzieć Ci już teraz: Nie tylko Ty kochasz kawę! Co sekundę na całym świecie wypija się 5000 filiżanek kawy. Całkiem imponująca liczba. Chociaż... precyzując: „Co sekundę 5000 miłośników kawy bierze pierwszy łyk z wypełnionej nią filiżanki.” Bo przecież kawy nie da się wypić w jedną sekundę... W każdym razie dla nas istotniejsze jest inne pytanie - czy dziś można byłoby wypić jej tyle samo, gdyby w 1908 roku Melitta Bentz nie wynalazła filtra do kawy? Nie wydaje nam się...
Gdy sprytny pomysł staje się światowym standardem - filtry Melitta®
Nie wiemy czy założycielka firmy, Melitta Bentz, od której imienia pochodzi nasza nazwa, od początku wiedziała, że w ostatecznym rozrachunku jej filtry Melitta® podbiją cały świat. Całkiem obiektywnie można jednak stwierdzić, że tak właśnie się stało - co roku na całym świecie używa się 20 miliardów filtrów, dzięki którym parzy się około 120 miliardów filiżanek kawy. Z pewnością w dużej mierze stało się tak dzięki ekspresom przelewowym, ale coraz częściej również dzięki metodzie opracowanej przez Melittę Bentz w 1908 roku. Dziś znana jest ona pod inną nazwą - Pour Over.
Metoda "Pour Over"
Jeśli posiadasz już pewne doświadczenie, możesz sam instynktownie zaparzyć kawę. Ale jeśli chcesz wydobyć jak najwięcej z ponad 800 aromatów kawy, polecamy idealną metodę parzenia Pour Over z trzema "szczęśliwymi liczbami": 18, 300 i 96. Nawet jeśli nie wygrasz z nimi miliona nadal mogą sprawić Ci ogromną radość ponieważ reprezentują: 18 g kawy, 300 ml wody i temperaturę 96°C. Tych liczb potrzebujesz, aby zaparzyć naprawdę dobrą kawę! Wypróbuj je! Zrozumiesz wtedy, dlaczego wiele osób nadal uważa, że Pour Over jest najlepszym sposobem na parzenie kawy.
Świętuj z nami! Z naszymi produktami do parzenia metodą Pour Over
Chcesz wejść do świata kawy Pour Over? A może jesteś już profesjonalistą? Mamy wszystkie produkty potrzebne do tego, aby Twoja kawa była idealna. Oczywiście, z wyjątkiem wody.
Nie zapomnijmy także o ekspresach przelewowych
Parzenie metodą Pour Over wymaga trochę wolnego czasu, którym nie zawsze dysponujesz. Ale to nie oznacza rezygnacji z naprawdę dobrej, filtrowanej kawy. To, co dzisiaj jest oczywiste w prawie każdej kuchni, było niemałą sensacją w 1965 roku, kiedy zaprezentowano pierwszy ekspres przelewowy marki Melitta®. Wreszcie pyszną filtrowaną kawę można było przygotować niemal automatycznie. I szybko! Legendarny MA 120 potrzebował zaledwie sześciu minut, aby zapełnić osiem filiżanek kawy. Obecnie Melitta® w swojej ofercie posiada pełną gamę różnych ekspresów przelewowych do kawy: ze szklanymi lub termicznymi dzbankami. Urządzenia w stali nierdzewnej i w różnych wariantach kolorystycznych. Niezawodne urządzenia podstawowe, czy takie posiadające specjalne funkcje, np. timer. Klasyk, który utrzymuje się na rynku od 1978 roku...
Czas na kawę! Którą metodę parzenia wybrać?
Metoda POUR OVER jest odpowiednia, jeżeli jesteś typem RYTUALISTY a przygotowanie kawy to dla Ciebie proces, który celebrujesz do ostatniej kropli kawy! Wiesz, że zaparzenie perfekcyjnego kubka kawy wymaga czasu ale kompletnie się tym nie przejmujesz - kawa na stałe wpisała się w plan Twojego dnia!
EKSPRESY PRZELEWOWE sprawdzą się idealnie, jeżeli jesteś typem SMAKOSZA - znasz i doceniasz smak i pobudzającą moc kawy filtrowanej, ale niekoniecznie postrzegasz jej przygotowanie jako rytuał. I Ty i Twój ekspres doskonale wiecie, że na kubek perfekcyjnej kawy składa się wiele elementów - jak dobrze, że masz go pod ręką!