5 pomysłów na wegańskie desery bez laktozy

Artykuł sponsorowany

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację bądź ograniczenie w diecie produktów odzwierzęcych, a niektórzy, z różnych powodów, muszą unikać laktozy. Nie oznacza to jednak, że są skazani na życie bez deserów. Te w opcji wegańskiej z użyciem napojów roślinnych mogą być pyszną alternatywą dla klasycznych przysmaków, w większości przygotowywanych na bazie produktów mlecznych. Istnieje wiele opcji, tj. napój kokosowy, owsiany czy migdałowy, które pozwalają na stworzenie smacznych deserów bez laktozy.

Desery wegańskie z wykorzystaniem napoju kokosowego czy owsianego mogą równie dobrze smakować, co ich klasyczne odpowiedniki
Desery wegańskie z wykorzystaniem napoju kokosowego czy owsianego mogą równie dobrze smakować, co ich klasyczne odpowiedniki 123RF/PICSEL

Artykuł sponsorowany na zlecenie marki Alpro

W ostatnich latach dieta wegańska czy fleksitariańska bogata w alternatywne dla mleka produkty staje się coraz popularniejsza. Jak zauważają autorzy raportu "Talerz przyszłości", chęć zmiany swoich nawyków żywieniowych deklarują przede wszystkim osoby młode: fleksitarianizmem zainteresowanych jest 9 proc. respondentów do 29. roku życia, a wegetarianizmem - 5 proc. I pomimo iż tylko 1 proc. konsumentów deklaruje dietę wegańską, zaś 3 proc. dietę wegetariańską, wielu konsumentów zdaje sobie sprawę, że w przyszłości lepszą alternatywą dla produktów mlecznych będzie napój na bazie roślin (aż 62 proc. konsumentów posiada taką wiedzę). Naprzeciw tym oczekiwaniom wyszli eksperci kulinarni, którzy wykreowali mnóstwo smacznych przepisów na tego typu słodkości bez laktozy i glutenu. Rezygnacja z mleka nie musi oznaczać braku deserów! Sprawdź nasze proste przepisy z wykorzystaniem produktów roślinnych, które pokochają nie tylko weganie!

Ciasto czekoladowe z awokado

Ten przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zawiera zdrowe tłuszcze[1] i składniki odżywcze pochodzące z awokado. Do wyrobienia ciasta przygotuj: 2 szklanki mąki bezglutenowej, 1 szklankę kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1 szklankę napoju owsianego Alpro, 1/2 szklanki syropu klonowego, 1 dojrzałe awokado i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wszystkie składniki należy wymieszać w misce, a następnie wylać do tortownicy i piec przez około 30 minut. Po upieczeniu ciasta można je udekorować świeżymi owocami sezonowymi lub posypać kakao.

Kokosowe lody bez laktozy

Lody to doskonały deser na ciepłe dni, a te bez laktozy w wersji wegańskiej są nie tylko pyszne, ale też zdecydowanie zdrowsze dla osób, które mają nietolerancję laktozy. Aby przygotować lody w wersji wegańskiej potrzebujesz: 1 szklanki napoju kokosowego (roślinny napój kokosowy Alpro dla baristów nadaje się doskonale, gdyż jest gęstszy), 1/2 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 1/2 szklanki wiórków kokosowych.

Wszystkie składniki zblenduj, a następnie wylej do pojemników na lody i włóż do zamrażarki na minimum 6 godzin. Gotowe lody udekoruj wiórkami kokosowymi lub posyp kakao.

Muffiny bananowe z orzechami

Te wegańskie muffiny bananowe z orzechami są idealnym i szybkim deserem, i zawierają cenne dla organizmu składniki. Są słodkie, puszyste i pełne aromatu bananów i orzechów włoskich. Możesz je podawać na ciepło lub na zimno, jako dodatek do herbaty lub kawy. Możesz również dodać do nich takie składniki, jak rodzynki, suszone owoce lub migdały, aby nadać im jeszcze więcej smaku i tekstury.

Aby przygotować muffiny, potrzebujesz: 2 bardzo dojrzałych bananów, 1 szklanki mąki bezglutenowej, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki napoju roślinnego Alpro, np. Owies No Sugars, 1/3 szklanki oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 szklanki orzechów włoskich.

Przygotowanie muffinów jest bardzo proste. Najpierw w misce rozgnieć widelcem banany, a następnie dodaj roślinną alternatywę dla mleka oraz olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszaj. Wsyp mąkę, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól i dokładnie połącz wszystkie składniki. Na końcu dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj.

Gotową masę przełóż do foremek na muffiny, wypełniając je do 2/3 pojemności. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż muffiny nabiorą złocistego koloru i będą miękkie w dotyku.

Ciasto marchewkowe z musem z mango

To idealny deser dla miłośników słodkich smaków i nietypowych połączeń. Ciasto marchewkowe z musem z mango zawiera witaminy i minerały. Aby je przygotować, potrzebujesz: 2 szklanek mąki orkiszowej, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 1 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki oleju kokosowego, 1/2 szklanki napoju roślinnego (np. napój owsiany), 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego, 2 marchewek, startych na tarce, 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich. Mus z mango przygotujesz, używając 1 mango, obranego i pokrojonego w kostkę, 1/4 szklanki syropu klonowego lub z agawy, 1 łyżki soku z limonki.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do pieczenia o średnicy około 23 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Wymieszaj suche składniki w misce: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól. W innej misce wymieszaj olej kokosowy, napój roślinny i miód lub syrop klonowy. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj je razem. Dodaj starte na małych oczkach marchewki i posiekane orzechy włoskie, wymieszaj raz jeszcze. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.

Przygotuj mus z mango: umieść mango, syrop klonowy i sok z limonki w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj polane musem.

Deser bananowo-czekoladowy

Jeśli lubisz połączenie banana i czekolady, to ten wegański deser bez laktozy na pewno cię zachwyci. Do jego przygotowania potrzebujesz: 3 dojrzałych bananów, 1/2 szklanki napoju roślinnego (np. migdałowego, sojowego), 1/4 szklanki kakao, 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu, garści orzechów nerkowca lub migdałów.

Przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy, że zmiksujesz banany, napój roślinny, kakao i syrop klonowy/miód w blenderze na gładką masę. Następnie przełóż deser do miseczek i posyp orzechami. Ten wegański deser bez laktozy jest nie tylko pyszny, ale również wartościowy, ponieważ banany są bogate w potas, witaminę C i błonnik, a kakao zawiera antyoksydanty i polifenole.

Więcej przepisów znajdziesz tutaj

[1] https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C394264%2Cbadania-milosnicy-awokado-odzywiaja-sie-zdrowiej.html

Artykuł sponsorowany przez markę Alpro

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas