Jak prawidłowo dbać o jakość wody w domu?

Nie od dziś wiadomo, że woda ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu - nawadnia, transportuje substancje odżywcze i usuwa produkty przemiany materii. Zazwyczaj, gdy myślimy o wodzie to z perspektywy nas samych. Tak samo, jak my, tak też i urządzenia AGD w naszych domach domagają się od nas wody, która pozbawiona będzie kamienia. Jaka woda jest najzdrowsza? Jak korzystać z urządzeń AGD, aby działały długo i sprawnie? W tym artykule ujawnimy Wam kilka sekretów, które z całą pewnością wyjdą Wam na dobre!

Warto zadbać o jakość wody pitnej w domu
Warto zadbać o jakość wody pitnej w domumateriały prasowe

Już nawet najmniejsza utrata wody (na poziomie 1 - 3%) powoduje odwodnienie organizmu i podwyższenie ciśnienia tętniczego. Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, to fakt odczuwania pragnienia świadczy już o odwodnieniu. Osoby, które regularnie odczuwają bóle głowy z powodu niewystarczającego nawodnienia organizmu, często doszukują się wokoło przyczyn takiego stanu rzeczy, a tak naprawdę rozwiązanie jest w zasięgu ręki - wystarczy spożywać odpowiednią ilość płynów w ciągu dnia i za wszelką cenę nie dopuszczać do odwodnienia organizmu.

Jaka woda jest najlepsza? 

Do wyboru mamy nie tylko wody butelkowane, ale i domowe filtry wody, a także filtry dzbankowe, które należą do ekologicznych i tanich rozwiązań. Coraz częściej zamiast wody butelkowanej wybieramy właśnie  tzw. “kranówkę" oczyszczoną z chloru za pomocą dzbanka filtrującego. Jest to szybki, łatwy i tani sposób na podniesienie jakości wody z kranu.

Dzbanek to jedno a filtr, który w nim odpowiada za filtrację wody, to drugie. Większość z nich dostępnych na rynku nie usuwa całkowicie minerałów z wody, a niektóre mogą nawet wzbogacać o magnez, wapń, potas i inne składniki mineralne, dlatego warto zwrócić uwagę na to, jaki filtr wybieramy do naszych dzbanków. Supermarkety zalewają nas tanimi filtrami, które importowane są z Chin, a ich skład nie pozwala na prawidłowe filtrowanie wody. Przed zakupem warto rozeznać się, co sklepy mają do zaoferowania - dla przykładu w specjalistycznym sklepie www.agdmaster.com znaleźć możemy filtry wielu producentów, co pozwala na łatwe porównanie ich jakości do ceny.

Spośród licznych producentów filtrów wody warto zwrócić szczególną uwagę na filtry marki WESSPER, które produkowane są na terenie Unii Europejskiej i posiadają liczne certyfikaty i badania, które potwierdzają stopień filtracji osiągany za ich pomocą. Wiele zagranicznych marek z kolei stosuje liczne sztuczki, jak np. zaniżanie odpowiedniej ilości substancji filtrujących, co koniec końców przekłada się na krótszy czas filtracji, aniżeli deklarowany przez producenta. W skutek tego pod koniec czasu przydatności filtra, możemy otrzymać praktycznie nie przefiltrowaną wodę.

Czy dzbanki filtrujące są opłacalne?

Zdecydowanie tak! Nie wspominając o aspektach ekologicznych, na pewno warto wziąć pod uwagę kwestie finansowe - filtrowanie wody “na własną rękę" jest zdecydowanie tańsze od kupowania “gotowej" wody w butelkach. Zatem dlaczego warto zastąpić wodę z butelki - filtrowaną wodą z kranu?

1.    Uzyskujemy wodę pozbawioną chloru.

2.    Płacimy mniej niż za wodę butelkowaną.

○     Koszt filtra to mniej niż 10 zł, jednorazowy koszt dzbanka to ok. 50 zł. W ciągu roku to 14 zł miesięcznie. 1 filtr wystarcza na 150 l wody wzwyż.

○     Tymczasem 14 zł odpowiada ok. 9 butelkom wody czyli 13,5 l wody.

3.    Produkujemy mniej śmieci w postaci plastikowych butelek.

4.    Oszczędzamy miejsce w domu, ponieważ nie musimy magazynować całych zgrzewek wody na zapas.

5.    Dobrą wodę mamy na wyciągnięcie ręki - wystarczy przelać wodę do dzbanka i zaczekać aż przepłynie przez filtr.

Jak woda ma się do smaku przygotowanych napojów?

Ilość składników mineralnych wpływa na smak, zapach i jakość wody, a co za tym idzie: jakości przygotowanych na jej bazie napojów i dań oraz działania samych urządzeń, w których jest używana. Wysoki poziom mineralizacji wody zazwyczaj blokuje smak i zapach napojów, a często również prowadzi do powstania osadów, zakamienienia i uszkodzenia urządzeń AGD.

Napojem, który szczególnie wymaga dobrej wody jest kawa - któż z nas nie lubi napić się dobrej kawy? Na pewno niejednokrotnie mieliście okazję spróbować pysznej kawy, która smakuje o niebo lepiej, niż ta, którą przygotujecie w domowych ekspresach. Sekret tkwi nie tylko w dobrych ziarnach, czy też drogim ekspresie. Odpowiednia woda to przede wszystkim gwarancja dobrego smaku kawy. Nawet najlepsze ziarna nic nie poradzą, jeśli nieodpowiednia woda psuć będzie cały efekt.

Skład mineralny wody jest niezwykle istotny podczas parzenia kawy. Woda zbyt miękka sprawia, że kawa jest kwaśna, zaś woda zbyt twarda - to, że ma słaby smak, aromat i niewielką piankę. Co więcej, nawet poszczególne składniki mineralne mają znaczenie dla smaku kawy - wapń i potas nadają gorzki posmak, magnez: słodko-kredowy.

Jaka zatem woda jest najlepsza do kawy? Minerały zawarte w wodzie nie tylko blokują smak i zapach przygotowanej kawy, ale osiadają na wewnętrznych częściach urządzenia i stopniowo prowadzą do jego zakamienienia i uszkodzenia. Rozwiązaniem jest stosowanie filtrów wody do ekspresów, które zmiękczają wodę, jednak nie pozbawiają jej całkowicie minerałów. Otrzymujemy wodę średnio-miękką, najlepszą do kawy. W starszych modelach ekspresów, w których nie przewidziano miejsca na filtr wody, warto stosować wodę oczyszczoną uprzednio za pomocą  dzbanka filtrującego.

Jak twarda woda niszczy urządzenia AGD?

Kojarzycie reklamy z zakamienioną grzałką, która jest przyczyną nieprawidłowego działania pralki? To efekt wykorzystywania tzw. twardej wody (czyli bogatej w minerały), która płynie niemal z każdego kranu w naszym kraju. Takie uszkodzenia, nie dotyczące tylko i wyłącznie “popularnych pralek", mogą się przytrafić w każdym urządzeniu, w którym jest używana woda: czajniku, ekspresie do kawy, nawilżaczu powietrza, żelazku, lodówce i wielu innych.

Uszkodzenia urządzeń wywołane twardą wodą mogą być liczne i całkiem różne, w ostateczności sprzęty AGD przestają działać i trzeba je oddać na nierzadko kosztowne naprawy, lub co gorsza wymienić na nowe. W zdecydowanej większości przypadków wystarczyło jedynie o nie zadbać, co jakiś czas wymieniając filtr lub przeprowadzając proste odkamienianie.

Jak prawidłowo korzystać z urządzeń AGD, aby działały długo i sprawnie?

  • Ekspresy do kawy

Używamy filtrów wody do ekspresów lub w starszych modelach - wody z dzbanka filtrującego, a co 200-300 kaw, 3 miesiące lub czas podany w instrukcji przeprowadzamy odkamienianie ekspresu. W większości modeli o odkamienianiu przypomni informacja na wyświetlaczu ekspresu.

O smaku kawy decyduje nie tylko typ ziaren i ekspres, ale również jakość wody
O smaku kawy decyduje nie tylko typ ziaren i ekspres, ale również jakość wodymateriały prasowe
  • Dzbanki filtrujące

Co miesiąc wymieniamy filtr wody. Wiele modeli ma wbudowany licznik, który przypomina o terminowej wymianie wkładu. Przy wymianie myjemy dzbanek delikatnym detergentem, a pokrywkę przecieramy ściereczką z odkamieniaczem na bazie kwasku cytrynowego, aby usunąć osad i opłukujemy, tak aby nie zamoczyć elektronicznego licznika. (*Zalecenia podawane przez producenta filtrów marki WESSPER).

Dobrej jakości woda w domu to nie tylko kwestia smaku, ale również wpływu na zdrowie domowników
Dobrej jakości woda w domu to nie tylko kwestia smaku, ale również wpływu na zdrowie domownikówmateriały prasowe
  • Czajnik

Do gotowania używamy wody z dzbanka filtrującego z filtrem zmniejszającym twardość - zapobiega to powstawaniu osadu. Część składników mineralnych może się jednak odkładać na ściankach czajnika, dlatego warto co jakiś czas przeprowadzić odkamienianie z użyciem specjalnego preparatu.

  • Lodówki z kostkarką lub dystrybutorem wody

Co około 6 miesięcy wymieniamy filtr wody i postępujemy zgodnie z instrukcją, aby odpowiednio przygotować filtr do pracy.

  • Pralka i zmywarka

Co około 6 miesięcy przeprowadzamy odkamienianie przy użyciu specjalnego preparatu. W tych urządzeniach istnieje możliwość podłączenia filtra do węża doprowadzającego wodę.

Czas przeprowadzania odkamieniania i wymiany filtra oczywiście jest umowny i zależy od twardości wody i częstotliwości użytkowania.

Aby znaleźć zdrową wodę, nie trzeba daleko szukać - płynie niemal z każdego kranu. Wymaga jedynie oczyszczenia z chloru oraz zmniejszenia twardości, czyli ograniczenia stężenia minerałów. Do tego zadania znakomicie sprawdzają się dzbanki filtrujące, a w lodówkach z kostkarką i ekspresach specjalnie zaprojektowane filtry wody. Filtrowanie to sposób na zapewnienie zdrowej wody, która jednocześnie nie uszkodzi urządzeń AGD.

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas