Reklama

Kuchnia polska nie tylko od święta - oryginalne pieczenie wieprzowe

Wyjątkowości kuchni polskiej należy szukać w jej różnorodności, na którą wpływ miała bogata historia naszego kraju. Najwięcej śladów na kartach ksiąg kulinarnych pozostawiły kuchnie niemiecka, żydowska, francuska oraz wschodnie – rusińska i tatarsko-turecka. Znajdziemy je nie tylko w recepturach, ale również dodatkach i przeprawach. Z uwagi na umiarkowany klimat oraz dominujący rolny charakter kuchnia polska rządziła się również sezonowością oraz wykorzystywaniem produktów regionalnych. Co ciekawe, trend ten jest zauważalny także współcześnie. Po latach eksploracji dań kuchni świata coraz chętniej wracamy do korzeni, szukając inspiracji w polskich produktach, których smak nierzadko może wprawić nas w zdumienie.

Z szacunku do kuchni polskiej oraz jej najlepszych tradycji wybraliśmy trzy wyjątkowe receptury, które oczarują kubki smakowe waszych gości. W każdym z nich w roli głównej występuje króla polskich stołów - wieprzowina. Pieczona, z różnymi dodatkami, idealnie soczysta i co ważne zdrowa! Tak, polska wieprzowina to nie tylko kruchość i smak, ale także witaminy, żelazo, mniej tłuszczu i kalorii.

Przepis na szynkę, która w tej wersji stanie się twoim daniem popisowym

Wydaje się, że pieczona szynka nie może niczym zaskoczyć. A jednak! Aromat siana,  aromatycznie przeprawy i warzywa sprawiają, że jej smak przenosi nas w inny kulinarny wymiar. Co ważne, równie dobrze smakuje na ciepło, jak po wystudzeniu.
W mięsie wieprzowym znajdziesz cenną witaminę B1, która wpływa na pracę tarczycy, układ nerwowy i procesy metaboliczne, a także witaminę B6. Pod względem kaloryczności, wieprzowina nie odstaje od wołowiny, drobiu czy mięsa z królika. 100 g szynki to jedynie 118 kcal, a karkówki 213 kcal. Jeśli chodzi o cholesterol, by przekroczyć jego dzienne spożycie trzeba by zjeść ponad pół kilograma schabu.

Reklama

Boczek, który rozpływa się w ustach

Jabłka, cydr, koper włoski i musztarda dijon - to może niezbyt typowe, ale za to świetne dopasowane towarzystwo dla boczku. Myślisz o zawartości tłuszczu? Wybieraj polskie mięso, wtedy nie musisz się nim martwić. Polscy hodowcy preferują hodowle ras, które cechuje większy udział mięśni niż tkanki tłuszczowej. Obecnie, mięsność tuszy wieprzowej to ok. 60-62%. Dla porównania - 20 lat temu zaledwie 47%. W efekcie, boczek dzisiaj ma średnio o 15% mniej tłuszczu niż ten dostępny 20 lat temu. To nie wszystko. Polski boczek zawiera o 41% mniej cholesterolu, żeberka o 57%, a łopatka, szynka i schab od 31 do 35% mniej w porównaniu z amerykańskimi normami USDA.

Zdrowa wędlina, która przygotujesz samodzielnie w domu

Połączenie słodkich owoców i mięs znane jest w kuchni polskiej od wieków. Jesteśmy zdania, że tę tradycję należy jak najdłużej kultywować. Wybór karkówki gwarantuje, że mięso nawet przez kilka dni po upieczeniu zachowa soczystość. Czy wiesz, że to właśnie karkówka jest jednym z najlepszych źródeł cennego żelaza hemowego. Dla lepszego zobrazowania - jeden kotlet wieprzowy z karkówki dostarcza organizmowi tyle dobrze przyswajalnego żelaza co 30 kg szpinaku. Warto zapamiętać, że żelazo w mięsie wieprzowym wchłania się na poziomie od 20 do nawet 50%, natomiast to z produktów roślinnych tylko w granicach 1 - 8%.

Jak wybierać i kupować mięso wieprzowe?

Wieprzowina to mięso czerwone, którego smak i barwa różnią się w zależności od części tuszy. I tak na przykład schab jest bardziej różowy, a łopatka czerwona. Świeże mięso ma barwę od bladoróżowej do czerwonej, jędrną konsystencję, a także suchą, matową powierzchnię oraz neutralny zapach. Podczas zakupów zwracaj uwagę na pochodzenie mięsa i wybieraj certyfikowane - oznaczenia takie jak PQS (Pork Quality System) czy QAFP (Quality Assurance for Food Products) czy to nic innego jak dowody jego wysokiej jakości.

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy