Lody wegańskie robione w domu – przepisy i inspiracje
Artykuł sponsorowany
Kluczem do przygotowania pysznych wegańskich lodów jest zamiana śmietanki i mleka na odpowiednie produkty roślinne. Na szczęście takich zamienników jest całkiem sporo! Poznaj 6 sposobów na przygotowanie wegańskich lodów. W swojej lodówce na pewno masz składniki na którąś wersję vege lodów!
Najprostsze wegańskie lody z banana
Określenie “bezmleczne lody" najlepiej pasuje do deseru przygotowanego na bazie banana. Dojrzałe i zamrożone owoce mają po zblendowaniu kremową konsystencję. Dzięki temu, że banan ma dość neutralny, słodki smak, to tworzy idealną bazę dla owocowych, czekoladowych czy kawowych lodów.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 250 g świeżych lub mrożonych truskawek bez szypułek Hortex
- w razie potrzeby cukier do dosłodzenia
Przygotowanie:
- Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki i włóż do zamrażalnika. Podobnie postępuj z truskawkami, chyba że użyjesz mrożonych owoców.
- Banany i truskawki można najpierw zblendować, a potem zamrozić. Jednak ten sposób wymaga podwójnego blendowania. Po zamrożeniu lody będą wymagać kolejnego miksowania! Dlatego lepiej zblendować już zamarznięte owoce.
- Gotowe lody przełóż do pucharków lub do wafelka.
Wege lody na bazie mleka kokosowego
Te wegańskie lody kokosowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Są proste w przygotowaniu, więc zrobienie ich nie zajmie Ci dużo czasu. Ten przysmak doskonale łączy w sobie kremową bazę mleka kokosowego z intensywnym smakiem czekolady i masła orzechowego.
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 100 g cukru
- 50 g czekolady deserowej
- 50 g masła orzechowego
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- W małym rondelku o grubym dnie połącz na ogniu mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier i przyprawy. Kiedy mieszanka zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj ją jeszcze przez kilka minut, nieustannie mieszając. Masa powinna ładnie zgęstnieć.
- Gotowe lody przelej do wybranego pudełka i zostaw na blacie do schłodzenia przez ok. godzinę. Kiedy pudełko zrobi się chłodne, włóż lody do lodówki na 1-2 godziny.
- Czekoladę posiekaj w drobną kostkę. Wyjmij schłodzoną w lodówce masę, dodaj do niej czekoladę i zamieszaj całość trzepaczką. Tak przygotowane lody muszą trafić do zamrażarki na minimum 6 godzin.
- Wegańskie lody są już prawie gotowe! Podczas mrożenia co ok. godzinę wyjmuj lody i dokładnie mieszaj łyżką zamarzającą masę. Im dokładniejsze mieszanie, tym smakowitsze będą lody. Przemieszane lody trafiają z powrotem do zamrażarki. Takich sesji mieszania powinno być 5-6.
Przepis na wegańskie lody z orzechów nerkowca
Orzechy to ważny składnik w diecie wegańskiej. Z ich pomocą można wyczarować kremy, wegańskie serniki, mleko roślinne i wiele innych. Orzechy nerkowca świetnie sprawdzą się jako neutralna baza do domowych wege lodów. Masę można wzbogacić o każdy ulubiony dodatek. Owoce będą tu idealnie pasować!
Składniki:
- 200 g orzechów nerkowca
- 3-4 łyżki syropu klonowego lub 2-3 łyżki drobnego cukru
- 300 g świeżych lub mrożonych truskawek albo malin Hortex
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
- Zacznij od orzechów nerkowca, których moczenie to klucz do osiągnięcia perfekcyjnej tekstury. Zalej orzechy wodą i pozwól im odpocząć przez minimum 8 godzin.
- Namoczone orzechy trafiają do blendera razem z owocami, sokiem z cytryny i wybranym słodzidłem. Najlepiej użyć mrożonych owoców, bo dzięki temu lody będą gotowe o wiele szybciej.
- Owoce możesz dodać do lodów także w innej formie. Zamiast blendować je razem z resztą składników, zmiksuj je na mus.
- Przełóż gładki krem do pojemnika i włóż do zamrażarki. Jeśli masz osobno lody i owocowy mus, to nakładaj je na przemian do pudełka. Tym sposobem uzyskasz ciekawe przejścia kolorystyczne.
- Lody powinny mrozić się ok. 3 godzin. Użycie w lodach mrożonych owoców może skrócić ten czas nawet o połowę.
Wegańskie lody z masłem orzechowym
Jak zrobić wegańskie lody, które będą jednocześnie kremowe i owocowe? Potrzebujesz przepisu bazującego na maśle orzechowym i odświeżających dodatkach. Dobrym uzupełnieniem takich lodów będą mrożone truskawki, maliny i inne kwaskowate owoce. Warto sięgać po gotowe mrożone owoce, bo to bardzo skróci czas przygotowania deseru.
Składniki:
- 120 g masła orzechowego
- 180 g mrożonych owoców np. malin, jagód, truskawek w różnych proporcjach (możesz użyć gotowej mieszanki owoców Hortex)
- 2 banany
- syrop z agawy lub miód do ewentualnego dosłodzenia
Przygotowanie:
- Pokrój banany na kawałki i włóż do zamrażalnika. Ważne jest, aby umieścić je tak, aby nie skleiły się w jedną, dużą bryłę. Po zamrożeniu wyjmij je z zamrażarki i odczekaj kilka minut. Tak przygotowane banany włóż do blendera i zmiksuj.
- Do bananowej masy dodaj mrożone owoce i dalej blenduj.
- Czas na masło orzechowe, w którym tkwi sekret konsystencji tych lodów. Dodaj je do owoców i zblenduj całość bardzo dokładnie. Twoim celem jest uzyskanie gładkiej, kremowej masy.
- Lody są już właściwie gotowe i można je od razu jeść. Jeśli po dodaniu masła orzechowego masa trochę się rozpuściła, to włóż lody na chwilę do zamrażarki. Ważne jednak, aby nie przesadzić z czasem, by nie zamieniły się w zbyt twardą masę.
Lody bez mleka, ale z kaszą jaglaną!
Kolejny przepis na lody wegańskie może Cię nieźle zaskoczyć. W tym przepisie będziesz bazować na kaszy jaglanej, która po zmiksowaniu ma bardzo kremową konsystencję. Dodatek wybranego mleka roślinnego i oleju kokosowego pozwoli stworzyć bardzo neutralny krem. Te lody dla wegan można uzupełnić jakimikolwiek owocami i będą smakować świetnie.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 300 g wybranych owoców (najlepiej zamrożonych)
- 300 ml wybranego mleka roślinnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- odrobina soku z cytryny
- cukier lub syrop klonowy do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj na mleku roślinnym. Dodaj olej kokosowy i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Gotowa kasza nie powinna do kocńa wchłonąć mleka.
- Czas na blendowanie! Jeszcze ciepłą kaszę zmiksuj bardzo dokładnie na kremową masę. Jeśli nie możesz uzyskać konsystencji kremu, dolej do kaszy jeszcze trochę mleka roślinnego.
- W kolejnym kroku dodaj owoce, sok z cytryny i wybrane słodzidło. Nadal miksuj masę. Lody muszą dobrze ostygnąć, zanim włożysz je do zamrażarki.
- Po ok. 1 godzinie wyjmij deser, przełóż do blendera i ponownie zmiksuj. Takie napowietrzone lody włóż z powrotem do mrożenia. Tę czynność powtórz jeszcze 2-3 razy.
Ryżowe lody dla wegan
Pozostajemy cały czas przy nieoczywistych przepisach. Tym razem bazą do wegańskich lodów będzie najzwyklejszy ryż! Za to dodatek mrożonych owoców doda gotowym lodom świeżości i pysznego smaku. Poznaj przepis na ryżowe, wegańskie lody z owocowym twistem.
Składniki:
- 100 g ryżu
- 40 g drobnego cukru
- 250 g świeżych lub mrożonych owoców (polecamy owoce leśne albo mango )
- 400 ml mleczka kokosowego
Przygotowanie:
- Zacznij od ugotowania ryżu według wskazówek na opakowaniu. Gotowy ryż wystudź i zmiksuj z cukrem i kokosowym mleczkiem za pomocą blendera.
- Masa wymaga tak długiego miksowania, aż wszystkie składniki połączą się w gładki krem.
- Dodaj do masy owoce i dalej blenduj. Jeśli chcesz mieć w lodach wyczuwalne kawałki owoców, to blendowanie powinno trwać tylko chwilę.
- Krem przelej do pudełka i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Co ok. godzinę warto wyjąć pojemnik, przemieszać lody i wstawić znów do zamrażalnika. To sprawi, że lody będą miały lepszą konsystencję.
Masz ochotę na klasyczne lody ze śmietanki i mleka? Zobacz przepisy na lody w różnych smakach!