Lody wegańskie robione w domu – przepisy i inspiracje

Artykuł sponsorowany

Kluczem do przygotowania pysznych wegańskich lodów jest zamiana śmietanki i mleka na odpowiednie produkty roślinne. Na szczęście takich zamienników jest całkiem sporo! Poznaj 6 sposobów na przygotowanie wegańskich lodów. W swojej lodówce na pewno masz składniki na którąś wersję vege lodów!

article cover
materiały promocyjne

Najprostsze wegańskie lody z banana

Określenie “bezmleczne lody" najlepiej pasuje do deseru przygotowanego na bazie banana. Dojrzałe i zamrożone owoce mają po zblendowaniu kremową konsystencję. Dzięki temu, że banan ma dość neutralny, słodki smak, to tworzy idealną bazę dla owocowych, czekoladowych czy kawowych lodów.

Składniki:

  •  3 dojrzałe banany
  •  250 g świeżych lub mrożonych truskawek bez szypułek Hortex
  •  w razie potrzeby cukier do dosłodzenia

Przygotowanie:

  •  Banany obierz ze skórki, pokrój na plasterki i włóż do zamrażalnika. Podobnie postępuj z truskawkami, chyba że użyjesz mrożonych owoców.
  •  Banany i truskawki można najpierw zblendować, a potem zamrozić. Jednak ten sposób wymaga podwójnego blendowania. Po zamrożeniu lody będą wymagać kolejnego miksowania! Dlatego lepiej zblendować już zamarznięte owoce.
  •  Gotowe lody przełóż do pucharków lub do wafelka.

Wege lody na bazie mleka kokosowego

Te wegańskie lody kokosowe to prawdziwa uczta dla podniebienia. Są proste w przygotowaniu, więc zrobienie ich nie zajmie Ci dużo czasu. Ten przysmak doskonale łączy w sobie kremową bazę mleka kokosowego z intensywnym smakiem czekolady i masła orzechowego.

Składniki:

  •  400 ml mleka kokosowego z puszki
  •  100 g cukru
  •  50 g czekolady deserowej
  •  50 g masła orzechowego
  •  szczypta cynamonu
  •  szczypta soli

Przygotowanie:

  •  W małym rondelku o grubym dnie połącz na ogniu mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier i przyprawy. Kiedy mieszanka zacznie się gotować, zmniejsz ogień i gotuj ją jeszcze przez kilka minut, nieustannie mieszając. Masa powinna ładnie zgęstnieć.
  •  Gotowe lody przelej do wybranego pudełka i zostaw na blacie do schłodzenia przez ok. godzinę. Kiedy pudełko zrobi się chłodne, włóż lody do lodówki na 1-2 godziny.
  •  Czekoladę posiekaj w drobną kostkę. Wyjmij schłodzoną w lodówce masę, dodaj do niej czekoladę i zamieszaj całość trzepaczką. Tak przygotowane lody muszą trafić do zamrażarki na minimum 6 godzin.
  •  Wegańskie lody są już prawie gotowe! Podczas mrożenia co ok. godzinę wyjmuj lody i dokładnie mieszaj łyżką zamarzającą masę. Im dokładniejsze mieszanie, tym smakowitsze będą lody. Przemieszane lody trafiają z powrotem do zamrażarki. Takich sesji mieszania powinno być 5-6.
materiały promocyjne

Przepis na wegańskie lody z orzechów nerkowca

Orzechy to ważny składnik w diecie wegańskiej. Z ich pomocą można wyczarować kremy, wegańskie serniki, mleko roślinne i wiele innych. Orzechy nerkowca świetnie sprawdzą się jako neutralna baza do domowych wege lodów. Masę można wzbogacić o każdy ulubiony dodatek. Owoce będą tu idealnie pasować!

Składniki:

  •  200 g orzechów nerkowca
  •  3-4 łyżki syropu klonowego lub 2-3 łyżki drobnego cukru
  •  300 g świeżych lub mrożonych truskawek albo malin Hortex
  •  odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

  •  Zacznij od orzechów nerkowca, których moczenie to klucz do osiągnięcia perfekcyjnej tekstury. Zalej orzechy wodą i pozwól im odpocząć przez minimum 8 godzin.
  •  Namoczone orzechy trafiają do blendera razem z owocami, sokiem z cytryny i wybranym słodzidłem. Najlepiej użyć mrożonych owoców, bo dzięki temu lody będą gotowe o wiele szybciej.
  •  Owoce możesz dodać do lodów także w innej formie. Zamiast blendować je razem z resztą składników, zmiksuj je na mus.
  •  Przełóż gładki krem do pojemnika i włóż do zamrażarki. Jeśli masz osobno lody i owocowy mus, to nakładaj je na przemian do pudełka. Tym sposobem uzyskasz ciekawe przejścia kolorystyczne.
  •  Lody powinny mrozić się ok. 3 godzin. Użycie w lodach mrożonych owoców może skrócić ten czas nawet o połowę.

Wegańskie lody z masłem orzechowym

Jak zrobić wegańskie lody, które będą jednocześnie kremowe i owocowe? Potrzebujesz przepisu bazującego na maśle orzechowym i odświeżających dodatkach. Dobrym uzupełnieniem takich lodów będą mrożone truskawki, maliny i inne kwaskowate owoce. Warto sięgać po gotowe mrożone owoce, bo to bardzo skróci czas przygotowania deseru.

Składniki:

  •  120 g masła orzechowego
  •  180 g mrożonych owoców np. malin, jagód, truskawek w różnych proporcjach (możesz użyć gotowej mieszanki owoców Hortex)
  •  2 banany
  •  syrop z agawy lub miód do ewentualnego dosłodzenia

Przygotowanie:

  •  Pokrój banany na kawałki i włóż do zamrażalnika. Ważne jest, aby umieścić je tak, aby nie skleiły się w jedną, dużą bryłę. Po zamrożeniu wyjmij je z zamrażarki i odczekaj kilka minut. Tak przygotowane banany włóż do blendera i zmiksuj.
  •  Do bananowej masy dodaj mrożone owoce i dalej blenduj.
  •  Czas na masło orzechowe, w którym tkwi sekret konsystencji tych lodów. Dodaj je do owoców i zblenduj całość bardzo dokładnie. Twoim celem jest uzyskanie gładkiej, kremowej masy.
  •  Lody są już właściwie gotowe i można je od razu jeść. Jeśli po dodaniu masła orzechowego masa trochę się rozpuściła, to włóż lody na chwilę do zamrażarki. Ważne jednak, aby nie przesadzić z czasem, by nie zamieniły się w zbyt twardą masę.

Lody bez mleka, ale z kaszą jaglaną!

Kolejny przepis na lody wegańskie może Cię nieźle zaskoczyć. W tym przepisie będziesz bazować na kaszy jaglanej, która po zmiksowaniu ma bardzo kremową konsystencję. Dodatek wybranego mleka roślinnego i oleju kokosowego pozwoli stworzyć bardzo neutralny krem. Te lody dla wegan można uzupełnić jakimikolwiek owocami i będą smakować świetnie.

Składniki:

  •  100 g kaszy jaglanej
  •  300 g wybranych owoców (najlepiej zamrożonych)
  •  300 ml wybranego mleka roślinnego
  •  1 łyżka oleju kokosowego
  •  odrobina soku z cytryny
  •  cukier lub syrop klonowy do smaku

Przygotowanie:

  •  Kaszę jaglaną ugotuj na mleku roślinnym. Dodaj olej kokosowy i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Gotowa kasza nie powinna do kocńa wchłonąć mleka.
  •  Czas na blendowanie! Jeszcze ciepłą kaszę zmiksuj bardzo dokładnie na kremową masę. Jeśli nie możesz uzyskać konsystencji kremu, dolej do kaszy jeszcze trochę mleka roślinnego.
  •  W kolejnym kroku dodaj owoce, sok z cytryny i wybrane słodzidło. Nadal miksuj masę. Lody muszą dobrze ostygnąć, zanim włożysz je do zamrażarki.
  •  Po ok. 1 godzinie wyjmij deser, przełóż do blendera i ponownie zmiksuj. Takie napowietrzone lody włóż z powrotem do mrożenia. Tę czynność powtórz jeszcze 2-3 razy.

Ryżowe lody dla wegan

Pozostajemy cały czas przy nieoczywistych przepisach. Tym razem bazą do wegańskich lodów będzie najzwyklejszy ryż! Za to dodatek mrożonych owoców doda gotowym lodom świeżości i pysznego smaku. Poznaj przepis na ryżowe, wegańskie lody z owocowym twistem.

Składniki:

  •  100 g ryżu
  •  40 g drobnego cukru
  •  250 g świeżych lub mrożonych owoców (polecamy owoce leśne albo mango )
  •  400 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:

  •  Zacznij od ugotowania ryżu według wskazówek na opakowaniu. Gotowy ryż wystudź i zmiksuj z cukrem i kokosowym mleczkiem za pomocą blendera.
  •  Masa wymaga tak długiego miksowania, aż wszystkie składniki połączą się w gładki krem.
  •  Dodaj do masy owoce i dalej blenduj. Jeśli chcesz mieć w lodach wyczuwalne kawałki owoców, to blendowanie powinno trwać tylko chwilę.
  •  Krem przelej do pudełka i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Co ok. godzinę warto wyjąć pojemnik, przemieszać lody i wstawić znów do zamrażalnika. To sprawi, że lody będą miały lepszą konsystencję.

Masz ochotę na klasyczne lody ze śmietanki i mleka? Zobacz przepisy na lody w różnych smakach!

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas