Czosnek w kiszonych ogórkach stał się niebieski? Sprawdź, co to oznacza
Przygotowywanie kiszonych ogórków to dla wielu osób prawdziwy letni rytuał. Gromadzenie zapasów na zimę jest nie tylko pożyteczne i zdrowe, ale też niezwykle satysfakcjonujące. Niepokoić może jeden fakt - czosnek w słoiku, który po pewnym czasie staje się lekko niebieski lub zielonkawy. Czy to oznacza, że jest zepsuty, a przetwory nie nadają się do spożycia?

Spis treści:
Dlaczego czosnek w kiszonych ogórkach zmienia kolor?
Zazwyczaj zmiana koloru produktu spożywczego na zielony oznacza jego zepsucie się. Na szczęście w przypadku czosnku użytego do kiszenia ogórków to naturalny proces, który jest efektem reakcji chemicznych zachodzących podczas kiszenia. Czosnek zawiera związki siarki (m.in. allinę), które w kontakcie z kwasem mlekowym wytwarzanym w procesie fermentacji barwią miąższ na zielono lub niebiesko. Efekt występuje zwłaszcza w przypadku młodego czosnku, a także gdy do ogórków dodaje się ocet lub cebulę.
Czy niebieski lub zielony czosnek w ogórkach jest bezpieczny do spożycia?
Czosnek z ogórków kiszonych jest równie zdrowy jak świeży - nawet pomimo zmienionej barwy. Zachowuje wiele korzyści zdrowotnych, a do tego jest wzbogacony o cenne dla flory jelitowej probiotyki. Znajdziemy w nim substancje bioaktywne i silne przeciwutleniacze, które redukują stany zapalne w organizmie. Czosnek z kiszonych ogórków stymuluje odporność, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo i reguluje poziom cukru we krwi. Jest szczególnie cenny dla zdrowia serca - pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze. W ten sposób zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych poważnych schorzeń. Wspiera też pracę wątroby i pomaga oczyszczać organizm z toksyn. Pobudza również wydzielanie żółci i soków trawiennych, dzięki czemu przyspiesza metabolizm i łagodzi dolegliwości trawienne.

Jak wykorzystać czosnek z kiszonych ogórków?
Czosnek z kiszonych ogórków warto jeść nie tylko ze względów zdrowotnych, ale też smakowych. W procesie fermentacji staje się lekko pikantny i zyskuje nieco kwaśny posmak. Dzięki temu idealnie nadaje się jako dodatek do sosów na bazie jogurtu, past kanapkowych, surówek i sałatek. Posiekany na drobno lub zmielony praską będzie się dobrze komponował z wytrawnym farszem do pierogów czy naleśników. Nada się także jako składnik marynaty do mięs czy ryb.