Napój roślinny do kawy i herbaty: który najlepiej pasuje?
Artykuł sponsorowany
Napoje roślinne stały się w ostatnich latach coraz powszechniejsze, szczególnie wśród osób poszukujących roślinnej alternatywy dla mleka krowiego. Wraz z ich popularnością pojawiło się wiele różnych rodzajów, w tym również takie, które idealnie sprawdzają się jako dodatek do kawy i herbaty. Który z nich jest najlepszy? A może istnieje uniwersalny napój roślinny?
Artykuł sponsorowany przez markę Alpro
Napoje roślinne stały się w ciągu ostatnich kilku lat stałym elementem kawiarni, a wielbiciele kawy są coraz bardziej zorientowani w tym, jak najlepiej dopasować napoje roślinne do różnych rodzajów małej czarnej. Warto pamiętać, że każdy produkt roślinny ma swoje unikalne właściwości. Dlatego też, jeśli jesteś baristą lub po prostu uwielbiasz kawę z mlekiem, warto poznać różnice między napojami roślinnymi, by w połączeniu z kawą zachowały doskonały smak i atrakcyjny wygląd.
Napoje roślinne zamiast mleka do kawy
Krowie mleko to jeden z najpopularniejszych dodatków do kawy. Część osób świadomie jednak z niego rezygnuje - z wielu powodów. Niektórzy kierują się ekologią, inni kwestiami etycznymi bądź dietetycznymi, a jeszcze inni - względami smakowymi. Spora grupa nie ma jednak wyboru, ponieważ ich organizmy nie tolerują laktozy, którą zawiera mleko krowie. Niezależnie jednak od motywacji, istnieje mnóstwo alternatyw dla mleka krowiego. Takich, które z pewnością trafią w gusta nawet najbardziej wymagających kawoszy.
Produktów, którymi z powodzeniem można zastąpić w kawie mleko krowie, jest wiele. Dużą popularnością cieszą się napoje roślinne. Te np. od Alpro w zależności od wariantu mogą być źródłem białka, wapnia lub witamin. Równie ważne pozostają kwestie smakowe i szeroki wybór dostępnych produktów: owsianych, kokosowych, sojowych czy migdałowych. W praktyce oznacza to mnóstwo bardziej lub mniej oczywistych smaków, z którymi można eksperymentować.
Wybór odpowiedniego napoju roślinnego do kawy zależy od indywidualnych preferencji smakowych i rodzaju kawy, z jaką napój będzie łączony. Warto zwrócić uwagę na skład napojów roślinnych i wybierać te bez dodatku cukru. Produkty, tj. Alpro roślinne z linii Barista, które zapewniają doskonałe pienienie się, w zależności od wariantu zawierają cenne składniki odżywcze, tj. wapń, witaminę D, B2 lub B12.
Jaki napój do kawy wybrać?
Warto spróbować różnych roślinnych alternatyw, by znaleźć tę, która najlepiej pasuje do naszych preferencji. Wśród tego typu napojów są np. owsiany czy kokosowo-sojowy Alpro Barista.
Napoje owsiane dla baristów to popularne zamienniki mleka krowiego do kawy, a ich delikatny, słodkawy smak idealnie pasuje do wielu jej rodzajów. Napoje kokosowe mają wyrazisty smak i aromat, który komponuje się z kawami o mocniejszych nutach. Z kolei wersja migdałowa będzie idealna jako dodatek do cappuccino czy latte.
Wyjątkowa linia Alpro Barista świetnie się pieni, co wzmacnia doznania smakowe - w sam raz dla smakoszy kawy. Ale produkty te sprawdzą się także jako podstawa porannej owsianki czy jako kluczowy składnik naleśników.
Napój roślinny do herbaty
Napój migdałowy może w ciekawy sposób urozmaicić smak klasycznej herbaty ze względu na swój delikatny smak i kremową konsystencję. Z kolei właściwości pieniące doskonale sprawdzą się w przypadku herbaty matcha. Dobrze sprawdzi się tutaj Alpro Barista kokosowe, które nie tylko tworzy doskonałą piankę, ale też jest źródłem białka i wapnia. Do owocowych smaków pasować będzie z kolei napój owsiany. To połączenie przywodzi na myśl smak jogurtu z dodatkiem owoców i musli, świetnie sprawdzi się do śniadania.
Artykuł sponsorowany przez markę Alpro